El govern espanyol projecta 32 càtedres universitat-empresa en Intel·ligència Artificial i ciberseguretat
En total es mobilitzaran prop de 50 milions d’euros a través d’aportacions públic-privades, que permetran becar a prop de 150 investigadors durant quatre anys
El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, llança una convocatòria per a finançar càtedres universitàries dedicades a la recerca, divulgació, docència i innovació sobre Intel·ligència Artificial (IA) i ciberseguretat.
La convocatòria en matèria de IA té com a objectiu la creació d’un conjunt de càtedres adscrites a universitats, amb la finalitat de desenvolupar l’aplicació d’aquesta tecnologia. El programa promou el desenvolupament de la recerca científica en l’àmbit de la IA des d’una perspectiva multidisciplinària. Alhora, també preveu el desenvolupament de projectes de recerca que després puguin ser transferits a la indústria. El projecte s’estima que afavorirà la transferència de coneixement entre les universitats i les empreses a nivell transversal en camps que van des de la salut, la sostenibilitat, els drets o l’economia de la dada.
Càtedres ENIA: àrees temàtiques
Les àrees temàtiques de les quals s’ocuparan les futures càtedres, prenent per al seu desenvolupament l’aplicació de la IA, seran les següents:
|
|
Al principi, es preveu el finançament d’almenys vuit càtedres universitat-empresa nacionals i altres vuit internacionals. L’objectiu és que se centrin en les temàtiques anteriors, amb especial èmfasi en la col·laboració públic-privada i la seva sostenibilitat. En el cas de càtedres internacionals, serà necessari que acreditin la col·laboració amb altres càtedres o centres de recerca estrangers.
Per a optar al programa, hauran de lliurar un conveni administratiu o document justificatiu entre la universitat beneficiària i les entitats que formen la càtedra, entre les quals haurà de figurar almenys una empresa. Les càtedres internacionals hauran de presentar-se almenys amb una entitat estrangera de renom, que haurà de ser una universitat o una empresa.
El programa de IA mobilitzarà 22,4 milions d’euros en total durant quatre anys. L’import màxim de l’ajuda serà de 1,2 milions d’euros en el cas de càtedres nacionals i de 1,6 milions euros en el cas de càtedres internacionals. L’aportació ascendeix a 300.000 euros per any en el cas de les nacionals i 400.000 en el cas de les internacionals.
Càtedres Ciber i recerca en ciberseguretat
Per part seva, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), a través també de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, fa una invitació pública per a desenvolupar 16 càtedres de recerca en ciberseguretat, amb el mateix pressupost que les Càtedres ENIA universitat- empresa: 22,4 milions d’euros. Els projectes per a aquestes iniciatives podran presentar-se fins al mes de desembre de 2023, i tindran una durada màxima de quatre anys.
Les Càtedres Ciber es dividiran en càtedres nacionals, amb una aportació de fins a 1,2 milions euros, i càtedres internacionals, amb fins a 1,6 milions d’euros d’aportació en total. Totes elles hauran de realitzar la seva activitat a Espanya, combinant el caràcter presencial i virtual, i requeriran de cofinançament per part de les universitats seleccionades del 25% de l’import del desenvolupament de cada càtedra. En aquest cas, també l’aportació ascendeix a 300.000 euros per any per a les càtedres nacionals i 400.000 per a les internacionals.
Les Càtedres ciber estaran basades en una sèrie de temàtiques alineades amb les definides en la segona convocatòria del programa de Compra Pública Innovadora de INCIBE. Així, algunes d’aquestes temàtiques són:
- Criptografia avançada resistent a atacs quàntics;
- Solucions innovadores en Ciberseguretat per a xarxes 5G;
- Sistemes per al seguiment de cripto-transaccions
- Impuls de la ciberresiliencia en la cadena de subministrament.
- On 14 novembre, 2022