El Govern crea una oficina tècnica per captar i retenir talent digital
- L’obertura d’aquesta oficina -que forma part de la participació de la Generalitat en el programa Barcelona Digital Talent- té per objectiu assegurar la competitivitat del teixit empresarial i d’startups i posicionar Catalunya com un pol de talent digital a Europa
El Govern ha aprovat la creació d’una oficina tècnica per impulsar la generació, captació i retenció de talent digital a Catalunya amb l’objectiu de garantir la competitivitat del teixit empresarial i d’startups i posicionar Catalunya com un pol de talent digital a Europa. Aquesta iniciativa, que compta amb una dotació econòmica de 366.000 euros, s’estendrà fins l’any 2021, tot i que pot ser prorrogable en funció de l’evolució i les seves necessitats.
L’obertura d’aquesta oficina tècnica s’emmarca dins de la participació de la Generalitat de Catalunya en el programa Barcelona Digital Talent, al qual s’han adscrit conjuntament els departaments de Polítiques Digitals i Administració Pública; Treball, Afers Socials i Famílies, i Empresa i Coneixement. Mitjançant aquest programa es desenvoluparan les capacitats del talent no digital per transformar-lo en digital, es captaran professionals internacionals, es fomentarà l’adaptació dels programes formatius existents sobre la base de competències digitals que requereix el mercat, es dissenyaran continguts i itineraris formatius i es potenciarà l’interès i formació digital dels treballadors d’avui i de les noves generacions.
El programa Barcelona Digital Talent està impulsat per la Fundació Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i d’altres entitats privades (Cercle Tecnològic de Catalunya, Barcelona Tech City, 22@Network i Foment del Treball Nacional).
Creix un 40% la demanda de perfils digitals
Catalunya, i especialment l’àrea metropolitana de Barcelona, s’ha convertit en un dels principals pols digitals d’Europa. Barcelona és la capital mundial del mòbil i seu dels principals esdeveniments tecnològics internacionals, a banda de comptar amb la presència de centres d’innovació digital d’empreses com Amazon, Siemens, SEAT, Microsoft o Siemens, entre d’altres. Aquest desenvolupament tecnològic està accelerant les necessitats de talent en competències digitals amb perfils especialitzats, però la realitat és que el volum de professionals formats en el mercat no ha crescut de forma proporcional a la demanda. De fet, la demanda de perfils digitals a Barcelona ha augmentat prop d’un 40%, mentre que l’oferta de professionals disponibles només ha crescut un 7,6%, segons Barcelona Digital Talent.
Catalunya, un hub tecnològic a Europa
Un total de 15.757 empreses formen el sector TIC català, una xifra que ha crescut un 27% des del 2013. Totes elles generen 106.400 llocs de treball i sumen 16.667 milions d’euros de facturació, situant al sector TIC català com un dels més dinàmics de l’economia catalana i un dels clústers digitals més importants d’Europa.
De fet, Barcelona se situa com el primer pol d’startups del sud d’Europa en nombre d’startups i en cinquena posició a tot Europa després de Londres, Berlín, París i Amsterdam, segons el Ranking of Europe’s biggest startup hubs in 2017 elaborat per EU-Startups. Barcelona està considerat tercer pol preferit per als creadors d’startups, ja que un 20% dels fundadors europeus triaria aquesta ciutat per establir-hi la seva empresa emergent únicament per darrere de Londres i Berlín, tal com apunta el rànquing Startup Heatmap Europe 2018. Pel que fa al finançament, Barcelona és la quarta ciutat europea per volum d’inversió rebuda en startups, segons la consultora Atomico.
- On 25 setembre, 2019