El creador de la World Wide Web reclama que sigui un espai lliure i obert
La World Wide Web compleix 30 anys i el seu creador reclama aconseguir que sigui un espai lliure i obert
La World Wide Web (WWW), la xarxa informàtica mundial, compleix trenta anys aquest dimarts 12 de març. Per això, el seu creador, Tim Berners-Lee, fa una reflexió, publicada al Web Foundation sobre el que és Internet i al que ha arribat, fent èmfasi en els reptes als quals els governs i la societat en general per “fer que el web estigui disponible per a tot el món “davant de la bretxa digital i a altres riscos de la Xarxa
El 12 de març de 1989, des de l’Organització Europea per a la Investigació Nuclear (més coneguda per les seves sigles CERN) de Ginebra (Suïssa), el científic anglès Tim Berners-Lee inventa la WWW, la xarxa informàtica mundial que serveix per a distribuir informació entre els ordinadors a través d’Internet.
Els tres grans reptes de la xarxa
La reflexió de Tim Berners-Lee posa l’accent en la llibertat de la xarxa i declara que “resulta imprescindible fer que el web estigui disponible per a tothom”, ja que amb cada nou lloc web “augmenta la bretxa entre aquells que estan connectats i aquells que no ho estan”, tot i els avenços que ha suposat el seu invent, que considera s’ha convertit en una plaça pública o una biblioteca, entre d’altres.
En línia amb això, Berners-Lee ha identificat tres “fonts de disfuncionalitat” que afecten la Xarxa i a les que el sector ha de respondre. Les primera d’elles la formen els “intents maliciosos i deliberats”, entre els quals el creador del web ha destacat la pirateria, els atacs patrocinats per estats, les conductes delictives i l’assetjament en línia.
A això s’afegeixen altra font de disfuncionalitat com els “sistemes que creen incentius perversos i sacrifiquen els interessos de l’usuari”, com el ‘clickbait’ o la publicitat falsa.
Finalment, Berners-Lee fa referència als “dissenys benvolents que, de manera involuntària, generen conseqüències negatives”, entre les quals el pioner de la Xarxa ha volgut fer una menció especial al “to i la qualitat atroç i polaritzada del discurs en línia actual”.
L’informàtic admet que igual que Internet ens ha proporcionat innombrables avantatges també ha propiciat l’aparició de “estafadors i ha donat veu a aquells que propaguen l’odi i ha facilitat la comissió de tot tipus de delictes”.
Nou contracte per a la web
Per això, la Web Foundation, fundació creada per Berners-Lee per perseguir una web oberta com un dret fonamental, està treballant amb els governs, empreses i ciutadans per elaborar un nou contracte per a la web que estableixi normes, lleis i estàndards clars que sustentin la web, i estan desenvolupant els compromisos específics de cada àrea.
Tant els governs, com les empreses i els ciutadans tenen l’obligació de protegir aquesta nova plataforma de la manera que puguin; els governs han d’adaptar les lleis per a l’era digital, i segons Berners-Lee, han de garantir que els mercats continuïn sent competitius, innovadors i oberts, i protegir els drets i les llibertats de les persones en línia.
Les empreses han de fer més per garantir que la seva recerca de beneficis a curt termini no sigui a costa dels drets humans, la democràcia, els fets científics o la seguretat pública tenint en compte la privacitat, la diversitat i la seguretat, segons aquest nou contracte .
Els ciutadans han de, per la seva banda, fer rendir comptes a les empreses i als governs pels compromisos assumits, i exigir que respectin la web com una comunitat global que té als ciutadans per centre.
Tim Berners-Lee finalitza la seva reflexió assegurant que “la lluita per la web és una de les causes més importants de la nostra era”, de manera que “el contracte per a la web no ha de ser una llista de solucions ràpides, sinó un procés que assenyali un canvi en com concebem la nostra relació amb la nostra comunitat en línia “.
12 Mar. (Portaltic/EP) – https://www.europapress.es/portaltic/
- On 12 març, 2019