El comerç electrònic aplica l’IVA del país del comprador
El passat 1 de gener va entrar en vigor una nova normativa de la Unió Europea (UE) per la qual les companyies que venguin béns digitals via Internet hauran d’aplicar l’IVA en el país on es troba el comprador i no on tenen la seva seu la empresa, com passava fins ara.
L’Associació d’Internautes creu que aquest canvi normatiu es traduirà en la majoria dels casos en un increment del preu final en cada compra digital que realitzem en aquest 2015.
Aquesta directiva, a la qual es denomina de manera informal Taxa Amazon encarirà especialment els llibres digitals, encara que afecta també a aplicacions per a mòbils, continguts DLC, jocs, música o serveis d’allotjament web, entre d’altres béns.
Amazon venia els seus llibres digitals amb un IVA reduït del 3%, perquè és l’establert per a aquest tipus de béns a Luxemburg, on l’empresa té la seva seu fiscal, mentre que ara aquest impost per als ebooks que es comprin des d’Espanya s’elevarà al 21%, que és el gravamen aplicable al nostre país a aquesta categoria de productes.
En el cas de les aplicacions d’Amazon o Apple, es cobraven a Luxemburg amb IVA general del 15%, que passarà ara a ser també del 21% per als espanyols, de manera que una app amb preu típic de 0,89 euros pujarà fins 0,93 euros, explica l’associació.
Amb la nova normativa, l’IVA recaptat “ja no anirà a parar al país on hi ha la seu de l’empresa, sinó al país on resideix el comprador” i, la Comissió Europea, que defensa la mesura per acabar amb la competència deslleial, espera que es recaptin 3.000 milions d’euros addicionals d’IVA en 2015 dins dels estats membres.
Luxemburg deixarà de recaptar més de 1.000 milions d’euros anuals d’IVA que portava dels ebooks o apps per a mòbils venuts per Amazon o Apple que aniran a les arques dels països membres.
En opinió de molts, la mesura és positiva, ja que contribuirà a acabar amb els avantatges que les grans multinacionals té l’establir-se en països amb impostos més baixos, però altres es queixen que el assegurar de quin és el domicili de cada client comporta un despesa de recursos addicional que pot ser una càrrega important per a les petites empreses.
Segons Taxamo, companyia especialitzada en fiscalitat i tributació d’IVA en el sector de l’e-commerce, les noves normes suposen més obligacions fiscals addicionals a la comunicació dels ingressos obtinguts per IVA, l’emmagatzematge durant deu anys de la informació relativa a les transaccions de IVA i la garantia de compliment dels diversos règims d’IVA existents a la UE.
Encara que aquestes mesures estan dirigides principalment a les grans corporacions multinacionals com Amazon o Google, el canvi tindrà un impacte significatiu en comerciants i empreses de totes les mides, adverteixen des Taxamo.
Es calcula que més de 250.000 negocis europeus es veuran afectats per aquest canvi de tributació i una part considerable d’elles seran de mida petita o mitjana, moltes de les quals actualment no han de registrar-se per pagar l’IVA en el seu país d’origen.
Els llindars de registre d’IVA varien segons l’estat i actualment a Espanya el límit està en els 10.000 euros, encara que, atès que les noves regles contemplen un llindar mínim general, milers de pimes tindran ara de declarar per primera vegada l’IVA en qualsevol venda electrònica transfronterera, fins i tot en operacions d’un sol euro.
Font de la informació: La Vanguardia
- On 7 gener, 2015