El 13,1% de les “start-ups” tecnològiques catalanes són al Vallès Occidental
Diari de Terrassa – Laura Massallé
7 de desembre de 2023
El Vallès Occidental agrupa el 13,1% de les empreses emergents catalanes “deep tech” o de tecnologia profunda, “start-up” amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent amb coneixements STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners per donar resposta a reptes mundials. Així es desprèn de l’informe “Anàlisi de l’ecosistema de startups ‘deeptech’ a Catalunya”, publicat recentment per ACCIÓ i que posiciona el Vallès Occidental com la segona comarca catalana en nombre d’empreses d’aquest àmbit, només per darrere del Barcelonès.
Segons l’estudi, la comarca compta amb 42 firmes d’aquesta tipologia, dues més que les que constaven un any abans, però tot i que manté la segona posició en el rànquing comarcal, la diferència amb el Barcelonès és força gran i, a més, l’últim any s’ha eixamplat. De fet, el percentatge d’“start-up” “deep tech” vallesanes sobre el total de Catalunya s’ha reduït 0,6 punts en un any, passant del 13,7% de l’informe del 2022 al 13,1% de l’estudi d’enguany. En canvi, el percentatge del Barcelonès ha augmentat d’un 59,8% a un 61,6% i el nombre d’empreses ha passat de 174 a 197.
El nombre d’empreses emergents de tecnologia profunda ha augmentat un 5% al Vallès Occidental i un 13,22% al Barcelonès. Arreu de Catalunya, l’increment ha estat d’un 9,97%, passant de les 291 de l’informe del 2022 a les 320 de l’estudi d’enguany, que representen el 15,8% de tot l’ecosistema català d’empreses emergents, un àmbit en què els dos primers llocs del rànquing comarcal corresponen també al Barcelonès i el Vallès Occidental, però amb una distància més gran entre ells, amb un 68,10% i un 9,55% del total d’“start-up”, respectivament.
L’informe d’ACCIÓ revela que les “deep tech” generen actualment 2.340 llocs de treball (un 35% més que l’any passat) i una facturació de 161 milions d’euros (un 30% més) i que es dediquen principalment a la biotecnologia (40%), la IA (25%), els materials sostenibles i de frontera (11%) -és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals-, la robòtica (8%) i la fotònica (5%).
Firmes terrassenques
L’estudi no detalla el nombre d’empreses per municipi, però en el seu mapatge en destaca algunes de Terrassa com BlockTac, empresa amb seu al Parc Audiovisual de Catalunya que usa la tecnologia de cadena de blocs en certificats i segells digitals; o AEInnova, amb seu a Ca n’Aurell i que investiga i desenvolupa sistemes de generació d’energia termoelèctrica orientats a la recuperació de la calor residual en la indústria. També fa referència a firmes sorgides de l’Eseiaat com Bio2Coat, que ha ideat una tecnologia de conservació natural per a aliments frescos, o Kreios Space, centrada a desenvolupar un nou sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits que operen en òrbites baixes.
De fet, l’informe d’ACCIÓ destaca que el 43% de les empreses emergents catalanes de tecnologia profunda són “spin-off”, és a dir, han sorgit de l’àmbit universitari o de la recerca.
Notícies relacionades
21 de novembre de 2023
Catalunya compta amb 320 startups ‘deeptech’
Segons un informe d’ACCIÓ, aquestes empreses ocupen 2.340 persones (un 35% més) i facturen 161 milions d’euros (un 30% més) L’ecosistema ‘deeptech’ català treballa sobretot en els àmbits de la biotecnologia, la intel·ligència artificial, els materials de frontera, la robòtica i la fotònica.
- On 7 desembre, 2023