Els efectes de la transformació digital s’acceleraran en els propers anys
Els canvis que la transformació digital està introduint en els hàbits de les persones encara no es perceben en la seva totalitat, però aquests s’acceleraran en els propers anys i, per suposat, això afectarà el sector assegurador. Si bé els riscos seguiran existint, aquests seran diferents als que s’asseguren i coneixem avui. Així s’ha posat de manifest en el curs de la jornada dedicada a la transformació digital dels corredors i les corredories d’assegurances que s’ha celebrat avui a la seu de foment del Treball.
L’acte, organitzat per l’ASEITEC i l’ACCA, l’Associació Catalana de Corredors d’Assegurances, ha comptat amb la participació de destacats oradors: Pedro Gómez, president de l’ASEITEC i assessor TIC de CECOT; Paco Hoya, president de l’ACCA; Xavier Erbàs, subdirector general d’Entitats de Crèdit, Asseguradores i Mediadors de la Generalitat de Catalunya; Javier Sirvent, technology evangelist; Carlos Lluch, director tècnic de Lluch&Juelich Brokers; Román Mestre, director general d’AdiPlus; David Navarro, enginyer informàtic; Àngel Pereira, director tècnic de SANOS i director tècnic-comercial a ASGAL.
Javier Sirvent, technology evangelist; ha centrat la seva participació en com afrontar i adequar els negocis davant els canvis socials i relacionals que estem vivint on, per exemple, l’economia col·laborativa anirà guanyant terreny a les estructures que avui coneixem i que són la base de moltes empreses.
Per la seva banda, Xavier Erbas, subdirector general d’Entitats de Crèdit, Asseguradores i Mediadors de la Generalitat de Catalunya, ha animat a observar i analitzar tant el seu desenvolupament com els efectes que tindrà per al sector. Aquesta idea ha estat ratificada per Carlos Lluch, director tècnic de Lluch & Juelich Brokers, que s’ha referit a la conveniència que els corredors d’assegurances s’uneixin no només per tenir més força com a lobby polític, sinó per junts trobar fórmules per oferir uns serveis que permetin sobreviure en un nou entorn, en què “si no s’aporta valor es passa a ser car i a no interessar”.
L’economia col·laborativa comporta un canvi de mentalitat que ajudi a entendre que units es posa en valor allò que els corredors saben fer molt bé: oferir al client, des de la independència, el que millor s’adapta a les seves necessitats. Per això, Lluch ha advocat per no perdre la independència com a corredors.
Conèixer als clients del nou entorn
Mentre uns es centren en qüestions regulatòries i polítiques, altres obren finestres per comprendre què està passant i arribar a entendre millor quines són les necessitats dels clients en aquest nou entorn. Són conscients que, si no aprofiten aquest avantatge competitiu que tenen com a corredors per conèixer als clients, projectes com Coverfy o Brokerlin, 100% legals, acaben sent una amenaça més gran de la que avui representen. Així ho ha considerat Román Mestre, director general de Grup Adi, i David Navarro, director de projectes de R + D + I d’intel·ligència artificial, que durant la jornada han explicat projectes que tenen com a base l’economia col·laborativa i les aplicacions digitals.
També han recordat que existeixen projectes que permeten al client “assegurar el que vol en el moment que ho vol”. Movistar, per exemple, ofereix assegurances de viatge quan detecta que un client està fora del seu país d’origen. Per exemplificar aquesta tendència, s’ha parlat de comptar amb una aplicació en la que quan es prevegin pluges es pugui oferir als motoristes una assegurança d’accidents per la que pagaran només per un temps limitat.
Són molts els exemples que s’han exposat al llarg de la jornada. Exemples que van lligats a l’objectiu d’evitar la insatisfacció del client. I per evitar-ho, cal escoltar-lo i preguntar-li. I, en aquesta línia, és important comptar amb aplicacions informàtiques, que ja existeixen en el mercat, i que no requereixen de grans inversions. Durant la jornada s’ha parlat de SANOS, un aplicatiu que en pocs minuts ofereix, segons ha indicat Àngel Pereira, director tècnic de SANOS, la informació que la normativa demana als corredors amb l’anàlisi objectiu i que es reforçarà amb l’oferta motivada.
Informació relacionada:
L’ASEITEC i l’ACCA analitzen les claus per impulsar el lideratge digital de les corredories d’assegurances, 15/06/2017
- On 15 juny, 2017