L’ecosistema tecnològic continua impulsant el progrés econòmic i social del país
Resum de l’Informe Executiu – Premeu aquí per accedir a l’informe complet
El Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2022 és la 14a edició d’una eina que s’ha consolidat com l’estudi de referència per prendre el pols al sector tecnològic i digital a Catalunya. Un any més, cal destacar que tots els indicadors disponibles mostren un ecosistema tecnològic amb una posició cada cop més fonamental per a l’economia del país.
El Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2022, elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya, recull les percepcions i valoracions d’una mostra representativa del teixit empresarial català. A l’edició d’enguany hi han participat 1.254 empreses repartides entre 517 empreses d’oferta i 728 empreses de demanda del sector tecnològic. Aquestes xifres permeten obtenir una diagnosi exhaustiva del sector TIC i del seu ecosistema, i aprofundir en aquelles temàtiques que preocupen especialment als professionals del sector.
El treball sostingut de coneixement i d’obtenció de dades durant més d’una dècada permeten visualitzar un camí de progrés constant i que, malgrat tots els reptes, s’ha de descriure com una història d’èxit sense equivalents en cap altre sector del teixit econòmic català.
Les dades més recents del sector mostren com el 2021 es van assolir les 16.889 empreses. Aquesta última xifra ratifica una tendència de prosperitat que permet pronosticar un tancament del 2022 amb 17.000 companyies TIC a Catalunya.
Persones treballadores TIC
La informació disponible del tercer trimestre de 2022 mostra que hi ha 120.800 empleats al sector TIC a Catalunya. La dada reflecteix de nou una tendència a l’alça un cop superat el rebot natural que va experimentar el sector després de la fase més aguda de la pandèmia.
La gràfica següent indica l’evolució percentual anual i aspectes com l’aturada econòmica del 2018 o la fase postpandèmia del 2021.
El 65,80% de les empreses TIC catalanes han tancat l’any 2021 igual o millor que l’any anterior.
Amb un volum de facturació total de 20.903 milions d’euros l’any 2019, xifra que suposava el 8,31% del PIB de Catalunya, la tendència permet projectar que el sector es troba actualment per sobre dels 23.000 milions d’euros i que té un pes cada cop més rellevant al PIB del país, situat entre el 9,5% i el 10%.
Les dades del Baròmetre confirmen que les expectatives del 2020 s’han complert i que les empreses del sector han mostrat un comportament molt millor que la immensa majoria de sectors. El 65,80% de les empreses TIC catalanes han tancat l’any 2021 igual o millor que l’any anterior. El 20,5% de les empreses ho ha fet amb un creixement de facturació superior al 20%.
Una anàlisi més en profunditat en funció de la mida de les empreses mostra com aquest clima de negoci és encara més positiu en funció de la mida de l’empresa. Un 82,9% de les empreses que facturen més de dos milions d’euros afirmen haver tancat amb resultats superiors als del curs anterior.
Els fons Next Generation EU
Als reptes ja coneguts com els de la manca de talent o la falta de dones en càrrecs tècnic i de responsabilitat se suma a la pressió d’aprofitar les importants inversions i ajudes públiques, amb origen als fons de la UE, per donar suport a les empreses en la transició digital i ambiental. El foment de la transformació digital és la política pública percebuda com la que té un major impacte entre les empreses del sector: un 47,1% afirma que suposa un gran impacte en el creixement i competitivitat del seu negoci.
No obstant això, es corre el risc de no aconseguir portar aquests fons d’una manera efectiva cap al teixit industrial i institucional. El 47,2% de les empreses expressa el seu desacord sobre la palanca positiva d’aquests fons per a l’impuls del seu negoci.
El foment de generació i atracció TIC apareix en aquesta ocasió com la política pública percebuda amb menys impacte per part de les empreses del sector. Només un 15,6% de les companyies creu que genera un gran impacte. Aquesta dada apunta cap a una certa frustració o cansament sobre un dels temes clau del debat sectorial els darrers anys i que ho continuarà sent al futur, com ho demostra el fet que les mateixes empreses participants al Baròmetre expliquen que el sector fins i tot podria tenir un comportament sensiblement millor si s’incrementés la disponibilitat de talent.
L’ecosistema tecnològic i digital s’enforteix i creix de forma continuada
És un fet conegut que les TIC fomenten el creixement econòmic, la competitivitat, l’accés a la informació i el coneixement, alhora que contribueixen a abordar temes com l’erradicació de la pobresa i la inclusió social. Els diferents sectors econòmics i la societat en general han entès el rol fonamental del sector tecnològic per afrontar i resoldre els reptes econòmics, socials i mediambientals del país.
Aquesta realitat genera una situació paradoxal en la qual com més s’avança, més sembla que hi ha pendent de fer. La capacitat innovadora i transformadora del sector TIC atrau cada cop més la mirada i les esperances de tots, i això genera una enorme pressió, expectatives i sensació d’urgència sobre els actors de l’ecosistema digital.
Malgrat que les dades i opinions recollides són contundents amb relació a l’impacte positiu i transformador del sector TIC, les valoracions de satisfacció del teixit empresarial de demanda no reflecteixen aquesta realitat, precisament perquè les expectatives continuen creixent a mesura que s’avança.
Aquesta exigència que s’aprecia en les valoracions de la demanda té el seu equivalent en les valoracions que el mateix sector TIC fa de si mateix. L’autoexigència que mostren les dades reflecteix la responsabilitat d’un sector que sap que juga un rol fonamental en el progrés del país.
- On 14 desembre, 2022