Diversos ciberatacs massius inutilitzen les webs de grans companyies
Una onada de ciberatacs massius contra el proveïdor d’Internet Dyn van interrompre aquest divendres el servei de pàgines web de grans companyies i mitjans de comunicació internacionals, com Twitter, Spotify, Amazon, Netflix o The New York Times. L’atac, planejat en diverses fases, va durar gairebé 11 hores.
Aquest incident és el més greu de l’última dècada i va afectar a més de mil milions de clients a tot el món, encara que inicialment es va limitar als de la Costa Est dels Estats Units. El Govern nord-americà investiga l’origen de les intrusions, que van ser planificades al detall i l’autoria per ara es desconeix. El Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units i l’FBI analitzen totes les “causes potencials”.
Un alt càrrec del servei d’intel·ligència nord-americà va revelar a la cadena NBC que els primers indicis apunten a un cas clàssic de vandalisme en línia. El funcionari va dir que, en aquest moment, no semblava ser un atac promogut per un país estranger.
L’afirmació és rellevant perquè allunya la possibilitat, almenys en les indagacions preliminars, que Rússia pugui estar darrere de l’incident. El ciberatac arriba en un moment de creixent nerviosisme als EUA davant l’allau en les últimes setmanes de robatoris d’informació política, que Washington ha atribuït a Moscou com a part d’una suposada estratègia per afavorir al republicà Donald Trump en les eleccions presidencials del 8 de novembre.
En els últims anys els EUA ha patit diversos atacs informàtics significatius, entre ells a Sony Pictures, atribuït a Corea del Nord, i a l’Exèrcit nord-americà per part de simpatitzants gihadistes. Això ha portat el Govern de Barack Obama a fer de la ciberseguretat una de les seves prioritats, demanant més col·laboració a les empreses tecnològiques alhora que buscant un equilibri amb el respecte a les llibertats i privacitats individuals.
Les autoritats temen que un atac com el d’aquest divendres podria impedir el vot de ciutadans en les eleccions de novembre atès que 31 Estats permeten el vot per Internet als seus residents a l’estranger. Pirates informàtics es van infiltrar fa uns mesos en els sistemes per registrar a votants a Arizona i Illinois. L’FBI considera que el pirateig en el primer Estat el van perpetrar hackers russos.
Dyn va anunciar que els atacs es van efectuar des de dispositius afectats per un codi malware que va ser difós en línia fa poques setmanes. El cas revela els perills de la dependència d’un únic proveïdor per part de nombroses pàgines web.
A l’espera de determinar l’autoria, l’ofensiva d’aquest divendres inquieta a Silicon Valley. El sector de la seguretat informàtica tem que el ciberatac massiu crei un precedent: que qualsevol amb els coneixements suficients pugui replicar el model del codi darrere de les incursions.
Beatriz Guillén – Joan Faus – Rosa Jiménez Cano
El País
Font de la informació: El País
Notícies relacionades: La Generalitat va rebre 216 milions de ciberatacs el 2015
- On 22 octubre, 2016