“El comerç català està en les millors condicions per assumir el repte de les noves tecnologies”
Entrevista a Cristina Escudé, presidenta de Cecot Comerç
Cristina Escudé és una empresària d’èxit. Dirigeix una important xarxa de comerços distribuïts pel Vallès i el Barcelonès dedicats al mon de la infància: mobles, roba, joguines, complements, etc. Escudé també és la presidenta de Cecot Comerç, des d’on es vol impulsar i fomentar el sector. Actualment representa a més de quatre mil empreses i 150.000 treballadors.
La transformació digital és el nou repte que, a parer de Cristina Escudé, haurà d’afrontar el comerç català no només per no perdre posicionament sinó per poder competir en el mercat. Disposar d’un comerç amb tecnologia “punta” ja no queda restringit a les grans empreses. El mon del retail ha d’afrontar aquest repte si vol tenir futur. En aquest sentit, la 15a Jornada de Comerç, que se celebrarà el proper 6 de novembre a la seu de la patronal catalana, centrarà el debat en el comerç i les noves tecnologies.
Com està afectant la transformació digital al retail català?
La transformació digital és l’eina que permet al petit comerç afrontar els reptes que ens plantegen els nous hàbits de consum.
Les pàgines web, el pagament electrònic, la venda online… és tecnologia que ja tenim als nostres comerços i que ens ofereixen transversalitat. Són recursos que ben gestionats ens permeten competir amb les grans empreses del comerç. Però a més, nosaltres també podem accedir a productes tecnològics que ens ajudaran a completar la informació que tenim sobre el nostre client. El petit comerç també pot fer campanyes de màrqueting per aconseguir una bona posició en el mercat. Només necessitem les eines i les tecnologies digitals ens les donen.
Creus que aquesta tecnologia és a l’abast de tot el comerç o quedarà limitada al comerç més d’avantguarda?
Tot està a l’abast de tothom. És evident que els que tenen més recursos, les grans empreses, són les primeres en invertir, en implementar les tecnologies més avançades. Però aquestes són fàcilment adaptables al mon del retail.
Quines són les tecnologies més disruptives que podrem trobar-nos els propers anys al comerç?
Jo no sé si seran disruptives però en tot cas, sí ens permetran avançar en el que a mi em sembla més important: la recollida de dades.
Tot canvia molt ràpidament i, en aquest sentit, la informació és l’eina bàsica de la que podem disposar: Què vol el nostre client?, En que es fixa primer? Quanta estona s’està al nostre establiment o a la pàgina web? … Tantes i tantes preguntes que només poden tenir resposta amb una bona implantació tecnològica. En definitiva, analitzar el Big Data per identificar les preferències dels clients. Si el retail aconsegueix disposar d’aquesta eina de manera generalitzada podrà mantenir-se i avançar.
La tecnologia digital implicarà la reducció del personal de retail?
No ho sé, però no ho crec. Penso que la tecnologia contribuirà a la conciliació personal i laboral dels treballadors. Es podrà rendibilitzar millor el seu temps.
La digitalització del comerç i les vendes on-line poden provocar el tancament d’una part dels establiments comercials?
La petita botiga de proximitat no es veurà afectada però els comerços de marques sí que hauran de reorientar les seves botigues. Amazon també té una botiga física, no tot quedarà restringit a Internet. Però és evident, i no ens cansarem de dir-ho, que el retail ha de ser molt més competitiu i la innovació tecnològica és la clau. Qui sigui capaç de posar-s’hi al dia és mantindrà. És fa difícil preveure cap a on evolucionarà el sector. Molt probablement caldrà reordenar-lo i, potser, d’aquí poc haurem de parlar de concentració per fer-lo més accessible, però no fora del les ciutats sinó a dins. Una de les darreres botigues que ha obert Ikea ho ha fet al centre de la ciutat.
Quina formació necessitaran les persones que treballin al retail? Seran venedors, assessors comercials o expertes en tecnologia digital?
En el cas del retail, la implantació i manteniment dels recursos tecnològics els haurem de contractar a una assessoria externa però és evident que tant la direcció de l’empresa com tot el seu personal haurà de formar-se, segurament de la mà del mateix assessor, en totes aquelles millores tècniques que no només li permetran evolucionar professionalment, sinó que l’ajudaran a fer millor la seva feina. L’ajudaran a vendre més i a relacionar-se millor amb el client. Per tant, seran millors venedors i millors assessors comercials.
El comerç català està en condicions d’assumir els nous reptes tecnològics?
Definitivament, sí. El comerç català està en les millors condicions per assumir aquests reptes, d’això no tinc cap dubte. Ja fa molts anys que el comerç català està a Internet, l’oferta de venda on-line també ha crescut exponencialment. Però, clar, amb això no hi ha prou perquè tot canvia a gran velocitat i per tant, el que necessitem és l’accés a la informació de tot el que ens ofereixen permanentment les noves tecnologies. Però sabrem fer-ho!
Quin cost aproximat pot tenir per una botiga de venda de confecció la implantació de noves tecnologies de l’estil: Equipar les botigues amb lectors òptics que reconeixen la mirada als aparadors; Analitzar el big data per identificar les preferències dels clients; Dotar els establiments amb emprovadors virtuals; Oferir simuladors d’experiències sensorials; Personalitzar el producte o la logística de la distribució a domicili…
Amb això, com amb tot, el més important és trobar un bon proveïdor. El cost per el comerciant és mínim. Per exemple, la meva empresa, que avui disposa de prop d’una desena de punts de venda repartits en el territori, només destina 90,00€ al mes per establiment. El cost no ens farà patir, aquí el que cal tenir molt clar és fins on volem arribar. Si volem, pel que fa a tecnologia, ens podem equiparar als grans comerços, el cost econòmic no serà el més important.
El dia 6 de novembre Cecot Comerç organitza la 15à Jornada del Comerç, en aquesta edició dedicada a la “Transformació digital de les pimes”. El que volem traslladar en aquesta trobada, és precisament això: tots tenim a l’abast les eines que ens han de permetre guanyar posicionament, créixer, i en definitiva, competir i equiparar-nos a les grans empreses.
En un futur podrem trobar-nos amb dinàmica dual pel que fa al retail, amb comerços en els que s’imposi la presència humana com a revulsiu a un excés tecnològic en front de comerços altament tecnològics?
Més presència humana com a revulsiu a un excés tecnològic, no, en absolut. Les persones sempre seran el valor afegit de qualsevol comerç. Si jo tinc una botiga física tecnològicament avançada però no tinc persones ningú no vindrà a veure’m. Però si jo deixo el futur de la meva empresa en una idea romàntica i tradicional del comerç i prescindeixo de les innovacions tecnològiques, ho tindré pitjor. Les tecnologies ens han de servir per fer millor les coses. Tecnologia i tracte humà s’han complementar ara i en un futur.
I per últim, quin creus que ha de ser el paper de l’Administració catalana per afavorir la modernització del comerç en clau tecnològica?
L’Administració ja juga un bon paper en aquest sentit, potser el que ara ens cal amb més força, i amb la jornada de novembre és el que nosaltres perseguim, és posar a l’abast el coneixement de tot el potencial de les noves tecnologies. A quedat clar que tenim capacitat per implementar-les ara el que ens cal és saber que ofereix el mercat i destriar el que millor se’ns adapti.
Està molt bé que l’Administració ens ajudi amb subvencions però és tant o més important que ens posi a l’abast la informació.
- On 22 octubre, 2017