Creix el nombre de projectes d’inversió estrangera
A través de Catalonia Trade & Investment s’han materialitzat 68 projectes d’inversió estrangera, que han suposat una inversió de 352 milions d’euros i la creació i manteniment de 4.067 llocs de treball.
La meitat dels projectes materialitzats han estat de multinacionals que no tenien presència prèvia a Catalunya. Destaquen les inversions a la indústria, les del sector de les TIC i de països com Estats Units, França, Alemanya, Japó, el Regne Unit i Bèlgica.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha anunciat aquest dijous que la Generalitat de Catalunya ha captat durant el 2016 el nombre més elevat de projectes d’inversió estrangera de tota la sèrie històrica. En total s’han concretat 68 projectes, que han suposat una inversió de 352 milions d’euros, la creació de 2.870 llocs de treball i el manteniment de 1.197 llocs de treball.
Amb aquests resultats es registren creixements en relació al 2015 en el nombre de projectes (+17,2%), inversió mobilitzada (+10,1%), creació de llocs de treball (+48,5%) i manteniment de llocs de treball (+0,4%). De fet, el 2016 s’ha assolit la millor xifra de la sèrie per sisè any consecutiu pel que fa a captació de projectes i el segon millor registre pel que fa a creació d’ocupació des que es va crear Catalonia Trade & Investment, l’any 1985.
El perfil de l’inversor
El 50% dels projectes han estat de tipus greenfield, és a dir, de multinacionals que no tenien presència prèvia a Catalunya. D’aquesta manera no només es consoliden les inversions d’empreses que ja estan establertes al nostre país, sinó que se’n capten de noves.
Els països que han dut a terme més projectes d’inversió són Estats Units i França (amb un 14,7% del total, respectivament), seguits per Alemanya (13,2%), el Japó (11,8%), el Regne Unit (5,9%) i Bèlgica (5,9%).
Així, en concret, les inversions han anat destinades principalment a la indústria manufacturera –amb un 27,9% del total de projectes d’inversió estrangera-, tot i que el pes dels projectes destinats a l’àmbit logístic han crescut del 3,4% el 2015 al 7,4% el 2016. La creació de seus centrals o headquarters representa el 10,3% dels projectes d’inversió estrangera materialitzats a Catalunya, mentre que els centres d’R+D suposen el 7,4% del total. Sectorialment són rellevants les inversions en l’àmbit de les TIC (25%), l’agroalimentació (13,2%) i l’automoció (13,2%).
Pel que fa a la distribució arreu del país, tot i que gran part de la inversió estrangera materialitzada per Catalonia Trade & Investment es concentra a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, aquest 2016 ha augmentat la diversificació territorial, contribuint al reequilibri de la inversió estrangera a tot el país. Si el 2015 van ser 12 comarques catalanes les que van materialitzar projectes d’inversió estrangera, aquest 2016 s’ha arribat a les 16 comarques.
Font de la informació: ACCIÓ
- On 4 maig, 2017