El sector TIC supera els pitjors anys de la crisi tot i que no recupera facturació
Resultats i conclusions del Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya 2014
– Creix nombre d’empreses al sector TIC a Catalunya fins situar-se en gairebé 11.500.
– 4.700 empreses tenen un o més assalariats.
– La facturació del sector ha baixat progressivament en el mateix període, sobretot les TIC industrials.
– El sector TIC ocupa gairebé 82.000 persones.
– El sector tecnològic valora la seva situació amb un 6,2.
– Dues de cada tres empreses tecnològiques catalanes estaran desenvolupant negocis a l’estranger.
– Al sector TIC són cada cop menys les empreses que no realitzen cap tasca de R+D+i
– Mobilitat i el cloud computing continuen acaparant l’atenció del sector.
El Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya 2014 mostra un sector que ha estat capaç de mantenir la seva elasticitat i capacitat de reacció tot i els efectes de la crisi, que sí han provocat una certa pèrdua de musculatura.
Malgrat això, el nombre d’empreses al sector TIC a Catalunya ha crescut en els darrers anys fins situar-se en gairebé 11.500 el 2013, de les que 4.700 tenen un o més assalariats, tot i que la facturació del sector ha baixat progressivament en el mateix període, amb un impacte especialment significatiu en l’àmbit de les TIC industrials, de forma coherent amb la forta crisi econòmica a nivell global. En aquest sentit, cal destacar que el teixit productiu d’empreses ha crescut un 4,7% al llarg de 2013.
EL SECTOR TIC OCUPA GAIREBÉ 82.000 PERSONES A CATALUNYA
Pel que fa a l’ocupació del sector, les darreres dades de l’Enquesta de Població Activa xifren en 81.800 les persones ocupades, amb un increment de 4.600 persones el darrer any 2013. Tot i que en conjunt el sector ha reduït ocupació al llarg de la crisi, la caiguda no ha estat tant intensa com en d’altres segments econòmics.
EL SECTOR VALORA LA SEVA SITUACIÓ AMB UN 6,2, UN PUNT I MIG MÉS QUE EL 2008
La valoració que fa el sector de la seva situació és cada cop més positiva. Segons les dades recollides amb la participació de més de 400 empreses de l’àmbit TIC, el sector tecnològic valora la seva situació amb un 6,2, una nota moderada però molt per sobre del 4,7 de 2008. Aquesta visió positiva prové segurament del creixent nombre d’empreses que progressivament estan augmentant la seva facturació i el seu marge d’explotació.
LA INTERNACIONALITZACIÓ COM A META I LLATINOAMÈRICA COM A OBJECTIU
Al llarg de 2014, dues de cada tres empreses tecnològiques catalanes estaran desenvolupant negocis a l’estranger, una situació que difereix molt del 52% d’empreses que declaraven, el 2011, no internacionalitzar els seus productes o serveis.
Tot i les dificultats que comporten aspectes com el clima econòmic o la manca de coneixement sobre els mercats potencials, el sector TIC destaca el paper que juguen els professionals amb experiència en aquests processos, així com l’assessorament d’entitats públiques i la presència de contactes locals.
Llatinoamèrica ha passat a ser el lloc prioritari en l’interès de les empreses tecnològiques catalanes, passant per davant d’Europa.
EL 48% DE LES EMPRESES DEL SECTOR AUGMENTEN LA SEVA FACTURACIÓ
Pel que fa a les xifres de negoci, un 48% de les empreses del sector ha augmentat la seva facturació el 2013, i també creix el nombre d’empreses que ha augmentat els seus clients. Destaca un major increment entre les empreses que internacionalitzen, fet que posa de manifest la importància d’aquest factor en els resultats de les companyies. A més, millora la valoració de la situació financera general (obté una qualificació del 6,9) i continua augmentant el marge d’explotació de les empreses.
ES REDUEIX A UN 8% EL NOMBRE D’EMPRESES QUE NO INVERTEIXEN EN RECERCA
Les xifres al voltant de la R+D+i són també significatives. Tot i que la petita i mitjana empresa està patint de manera especialment intensa els efectes de la crisi, la realitat és que al sector TIC són cada cop menys les empreses que no realitzen cap tasca de R+D+i. Si bé la intenció d’augmentar la inversió que s’apuntava al Baròmetre anterior encara no s’ha materialitzat al llarg de 2013, sí que s’han reduït fins el 8% el nombre d’empreses sense cap inversió en recerca, desenvolupament i innovació. Així mateix, destaca el fet que la inversió és més alta entre les empreses internacionalitzades que a la mitjana del sector.
MOBILITAT I CLOUD ENCAPÇALEN L’INTERÈS. CREIX L’ATENCIÓ CAP AL BIG DATA
Pel que fa a les tendències tecnològiques rellevants per al sector TIC català, la mobilitat i el cloud computing continuen acaparant l’atenció del sector, tot i que és molt significatiu l’augment de l’interès en Big Data que s’ha produït al llarg de 2013. Aquestes xifres coincideixen també amb la recerca qualitativa realitzada, en la que els experts participants han corroborat la importància i creixent impacte d’aquestes tecnologies.
MARCA BARCELONA I EMPRENEDORIA
El sector tecnològic català continua veient la marca Barcelona com una peça clau en la imatge exterior. Progressivament, el teixit va consolidant les seves experiències internacionals, amb uns productes i serveis competitius. El fet que al llarg de 2013 ja s’hagi percebut certa agilització en els processos de compra i en la presa de decisions fa que el sector miri positivament cap a 2014.
L’emprenedoria es considera un eix clau que cal fomentar de manera intensiva, tant mitjançant mesures que facilitin de manera generalitzada la ubicació d’emprenedors locals a la ciutat de Barcelona com mitjançant l’atracció de talent exterior.
FORMACIÓ ESPECIALITZADA I COMPETITIVITAT GLOBAL, ELS GRANS PUNTS A MILLORAR
El sector destaca també la necessitat de millorar la formació especialitzada, així com considerar la competitivitat global per als futurs professionals. Altres recomanacions inclouen una millora en l’aprofitament que suposa la capitalitat del mòbil, així com del paper de les TIC en la presa de decisions polítiques i la necessitat de realitzar un enfocament sistèmic que faciliti la creació de xarxes i sinergies dins el sector.
TRANSFORMACIÓ DIGITAL, ALIENACIÓ, EMPRENEDORIA I MODERNITAT: GRANS REPTES
Per tal de facilitar l’elaboració d’un full de ruta, i l’aplicació pràctica dels resultats d’aquest estudi a accions concretes que permetin millorar la situació del sector tecnològic català, el Baròmetre 2014 conclou un any més amb una sèrie de recomanacions. Aquestes recomanacions s’han estructurat en funció de quatre reptes claus per al futur del sector i el conjunt de la societat: (1) la transformació digital de tots els negocis; (2) l’alienació del món educatiu i empresarial; (3) l’atur i les noves fórmules d’ocupació emprenedora; i (4) la modernització de les administracions públiques.
SOBRE EL BARÒMETRE
El Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya és una anàlisi qualitativa i quantitativa de la situació del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació a Catalunya. En cada edició, el baròmetre ha anat creixent en quant a l’anàlisi prospectiva de les tendències del sector i a la proposta de recomanacions i full de ruta pels actors tecnològics catalans.
El baròmetre s’ha basat en més de 400 enquestes realitzades a més de 400 empreses del sector. A més, s’ha entrevistat a 21 líders d’opinió i s’han realitzat 3 focus groups on han participat 19 experts i professionals per dialogar sobre internacionalització, competitivitat i tendències.
Enguany el baròmetre que impulsa el Cercle Tecnològic de Catalunya, arriba a la seva sisena edició, consolidant-se definitivament com un document de referència imprescindible en diferents àmbits del sector TIC català.
- On 3 juliol, 2014