Cinquena edició de l’iFest, la competició de reptes que provenen de la ciència i la tecnologia
Enguany l’iFest estrena un programa intensiu d’entrenament adreçat als i les joves, l’iFest Bootcamp a través del qual els equips prepararan la solució als reptes i es formaran en prototipatge, innovació i emprenedoria a través de design thinking – iFest Bootcamp se celebrarà del 27 de febrer al 24 de març – Inscripcions del 9 de gener al 9 de febrer
Els i les joves (players) han de desenvolupar un prototip com a solució a reptes plantejats per empreses i per la mateixa Administració, que seran exposats i defensats al mes de maig de 2023. iFest Competition – Tindrà lloc el 25 i 26 de maig – Inscripcions fins el 28 d’abril
Final de la Challenge Competition: 13 de juny
Els equips de la categoria Sènior que presentin les tres millors solucions viatjaran a l’estranger per participar en un programa d’acceleració que permetrà desplegar i testar amb usuaris reals el seu prototip
La Generalitat de Catalunya, a través dels Departaments Empresa i Treball, Recerca i Universitats, Educació, Cultura i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, posa en marxa la cinquena edició de l’iFest, un programa d’emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als i les joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions als reptes de la societat. Aquests reptes provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
L’objectiu d’aquesta iniciativa és traslladar la consciència que els i les joves poden fer grans coses en els pròxims anys, que poden ser més “sofisticades” del que inicialment poden pensar, i que aquesta sofisticació pot venir de la ciència, la innovació, la tecnologia i, en definitiva, de la disrupció en general.
L’iFest està adreçat a tots i totes les joves que tenen interès per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Enguany l’esdeveniment es reforça en àmbits com la cultura o l’acció climàtica o que, per primera vegada, plantejaran reptes als joves en aquests àmbits. Els i les participants de l’iFest són joves estudiants de segon cicle d’ESO, Formació Professional, Batxillerat i d’estudis universitaris, anomenats players, que es constitueixen en equips de tres integrants i que en la categoria júnior compten amb un/a docent o shaker que els guia en tot el projecte.
Els equips han de resoldre diferents reptes reals: un per cadascun dels Departaments que lideren l’iFest i d’altres plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat. La metodologia utilitzada es basa en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció. Durant el transcurs, treballaran amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva. El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l’objectiu d’aconseguir solucions als reptes que siguin innovadores i alhora, viables.
Els reptes als quals han de respondre els projectes dels equips participants són:
- Agbar – Com podem impulsar l’ús d’aigua regenerada?
- Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació – Com podem augmentar i fer atractiva la producció i el consum de continguts científics entre els joves?
- Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu – Com podem promoure el benestar emocional per prevenir els problemes de salut mental infantojuvenils?
- Hospital Vall d’Hebron – Com podem millorar la humanització i l’experiència de les estades hospitalàries de llarga durada del col·lectiu adolescent ingressat al nostre hospital?
- Mobile World Capital – Com reduïm els trastorns de conducta alimentària a través de la tecnologia?
- Sónar+D – Com podem crear un escenari de música 100% verd?
- Departament d’Empresa i Treball – Com podem facilitar l’accés a la informació sobre els ajuts que l’Administració posa a disposició dels emprenedors/es, les petites empreses i la ciutadania en general?
- Departament d’Educació – Com fem possible mantenir i crear valor en la relació entre els i les exalumnes i els centres educatius on han cursat els seus estudis?
- Departament de Cultura – Com fomentaríeu la cocreació i l’intercanvi artístic al metavers?
- Departament de Recerca i Universitats – Com podem fer més senzill l’accés i el coneixement a la ciutadania del que s’està investigant als centres de recerca catalans?
- Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural –Com podem prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari?
- Repte de lliure elecció pels equips de la categoria Sènior
La competició constarà de dues categories: júnior i sènior. Els tres millors equips de cada categoria guanyaran l’oportunitat de preaccelerar els seus projectes amb una setmana d’acceleració a Catalunya i, a més, pels millors equips de la categoria sènior, una setmana extra a una ciutat estrangera amb un ecosistema innovador i emprenedor potent.
Aquests són els diferents moments concrets i activitats que es duran a terme al llarg de l’iFest:
Bootcamp iFest, From challenge to solution: Enguany l’iFest estrena un entrenament intensiu i concentrat en uns pocs dies que busca proporcionar el suport en la preparació del repte d’una manera atractiva i intensiva per tal que els joves i les joves (players) i els docents i les docents (shakers) puguin introduir-se en la metodologia Design Thinking, suport en el prototipatge i començar a encarar la resolució del repte. És una activitat opcional però altament recomanable per fer una immersió en aquesta metodologia i confeccionar un bon treball.
Challenge Competition, Decode your talent: És una competició per reptes i per fases en dues categories: Júnior (15 – 18 anys) i Sènior (18 – 30 anys). La competició es durà a terme en format demo day i els i les participants hauran de presentar la seva solució en una micropresentació (pitch) a un dels reptes plantejats. Hi haurà diferents premis i també reconeixement a la comunitat educativa.
Acceleration, Make it real: Premi a les tres millors solucions aportades pels equips de cadascuna de les diferents categories (júnior i sènior). Se’ls premiarà amb la participació en un programa de preacceleració per millorar i testejar el prototip al mercat i conèixer altres ecosistemes d’innovació a través d’una acceleració a una ciutat a l’estranger, així com possibles contactes o inversors/es en el cas de la categoria Sènior.
Una altra de les novetats de l’edició d’enguany és la creació i desenvolupament de l’Open Campus, Meet inspiration: un espai d’innovació i emprenedoria amb formació en línia asíncrona durant el curs escolar/acadèmic, amb diferents nivells i categories (ESO, FP, Batxillerat i Universitats) que pretén ser un espai de coneixement i font d’inspiració per potenciar i visibilitzar la innovació i l’emprenedoria entre tota la comunitat educativa, oferint instruments i recursos als i les joves i docents de tots els nivells educatius a Catalunya, així com una comunitat de participants en la iniciativa.
Tecnologies exponencials, present i futur
Les tecnologies exponencials tals com la IOT, la nanotecnologia, la intel·ligència artificial la robòtica, la VR/MX, la biotecnologia i la cadena de blocs (blockchain) estaran molt presents durant l’iFest com a eines per resoldre els grans reptes de la humanitat. Els participants entraran en contacte amb aquestes tecnologies que seran part del desenvolupament dels seus projectes a través de diferents tallers tecnològics (workshops) per descobrir tecnologies exponencials mitjançant la realitat augmentada o el joc de la mà dels seus protagonistes: empreses i experts que donen solucions als reptes més urgents del món.
Calendari previst de les dates pròximes més importants
iFest Bootcamp: del 27/02/2023 fins al 24/03/2023
Inscripcions des del 9 de gener fins al 9 de febrer
iFest Challenge Competition: 25/05/2023 i 26/05/2023
Inscripcions fins el 28 d’abril
Final de la Challenge Competition: 13 de juny
- On 23 gener, 2023