La CEOE elabora el Pla digital 2020: la digitalització de la societat espanyola
En el document els empresaris espanyols recomanen un Pacte d’Estat per a la digitalització d’Espanya.
Aquest pacte serviria per impulsar el desenvolupament digital i vetllar per l’execució del Pla a través d’una sèrie de premisses, entre les quals CEOE destaca una Comissió al Congrés dels Diputats que controli el seu progrés i vetlli per un marc legislatiu adequat; una coordinació amb els corresponents plans europeus i diàleg social sobre el treball del futur.
Les 215 propostes que contempla el Pla tenen com a objectiu sumar a Espanya al conjunt de països europeus que lidera la digitalització. Per a això és necessari millorar la posició relativa del nostre país en dos índexs concrets: l’índex NRI (Networked Readiness Index), on es pretenen situar Espanya entre els 20 primers llocs; i l’índex DESI (Digital Economy and Society Index), on Espanya hauria d’estar entre les 10 primeres posicions.
Les propostes empresarials, en aquest sentit, contribuiran a incrementar un 3,2% el PIB de l’any 2020 i a generar 250.000 llocs de treball nous, sempre que es revitalitzin el que el Pla Digital denomina “tres pilars bàsics” que són: Educació, Innovació i Emprenedoria . A més, es requereix la implicació de totes les administracions públiques i de tots els sectors productius.
Segons la CEOE, aquests plantejaments són essencials perquè el procés irreversible i necessari de la digitalització reforci la competitivitat, impulsi el creixement, creï ocupació, permeti sostenir els beneficis socials, disminueixi les diferències econòmiques i socials, augmenti la qualitat de vida i col·loqui a Espanya en una posició destacada en la digitalització mundial.
El Pla presentat, que és transversal i està elaborat en base a propostes de les organitzacions i empreses integrades en CEOE, subratlla com un dels seus objectius plantejar la posició empresarial sobre aquesta matèria i constituir-se en la referència per al diàleg amb les diverses administracions espanyoles i europees i amb la resta d’agents socials. Per això, conté capítols sobre la digitalització del Sector Públic, la dels sectors productius i les seves empreses i la dels ciutadans.
Pel que fa al sector públic, CEOE proposa impulsar una Administració Electrònica completa els contactes amb empreses i ciutadans siguin completament digitals. També demana augmentar les partides pressupostàries destinades a projectes d’inversió en matèria digital, entre d’altres qüestions.
Pel que fa als sectors productius, els empresaris advoquen per desenvolupar un Programa Nacional de Transformació Digital amb accions de conscienciació i ajuda per a la transformació dels sectors productius més intensius en ocupació i en contribució al PIB. A més, se sol·licita el foment de tecnologia digitals per a l’automatització de funcions, l’aplicació d’aquestes tecnologies als processos de venda o la transformació digital dels models de negocis.
El Pla de CEOE es deté, de manera exhaustiva, en l’àmbit de les petites i mitjanes empreses. Per a elles demana un esforç de sensibilització i estímul dirigit a segments d’empreses per tipus d’activitat i grandària. Així, proposa el desenvolupament d’un gran projecte específic per a la seva digitalització que podria dir-se “Pime Digital” i que treballaria sobre diversos eixos, com serien la conscienciació dels beneficis que té la digitalització per a la productivitat o la Formació en competències digitals.
A més, cal afegir la gestió eficient de recursos amb l’aplicació de tècniques de Big Data per implantar sistemes d’intel·ligència i models predictius, un pla d’ajuda per a la renovació de la base instal·lada de solucions tecnològiques amb antiguitat superior als 4 anys o facilitar l’ús de la factura electrònica.
– Plan Digital 2020 : la digitalización de la sociedad española 2,19 MB
- On 15 març, 2017