«La censura a la Internet catalana ha estat salvatgement desproporcionada durant l’1-O»
Nació Digital: Karma Peiró
L’Electronic Frontier Foundation (EFF) és l’organització internacional sense ànim de lucre de referència A Internet. Creada als Estats Units el 1990, és reconeguda mundialment per posicionar-se en múltiples conflictes en defensa dels drets digitals, la privadesa dels usuaris i la llibertat d’expressió.
El pasat mes de setembre, l’EFF ja és va fer ressò de la intervenció del domini .cat per part de la Guàrdia Civil i el repetit bloqueig de les pàgines web del referèndum. “Expressem la màxima preocupació per la censura al contingut d’un domini, i més quan això ha estat per l’ordre autoritzada per un tribunal”. L’organització internacional ha seguit de ben a prop tots els esdeveniments a Catalunya fins a la celebració del referèndum. El passat 4 d’octubre, publicava un nou article: “No hi ha res que justifiqui aplicar la censura espanyola a Internet durant el referèndum” on és fa ressò de les 140 webs tancades i a els serveis bloquejats per impedir el recompte de la votació.
Aquest divendres, representants de l’EFF s’han trobat amb el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró. Katitza Rodríguez, directora internacional de drets de l’Organització ha assegurat que “la censura espanyola a Internet de les últimes setmanes ha estat salvatgement desproporcionada i exagerada”. Segons Rodríguez, aquestes accions estan totalment prohibides per l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans i per l’article 10 de la Convenció Europea dels Drets Humans.
Atacs contra la Llibertat d’Expressió
Durant la reunió, Jordi Puigneró ha FET un relat dels fets de les últimes setmanes, des del tancament de la primera pàgina web relacionada amb el referèndum de l’1 d’octubre; el bloqueig d’accessos a webs per part dels proveïdors de telecomunicacions; la denúncia del Govern davant la Comunitat Europea pèls abusos i la censura en matèria d’accés a Internet mitjançant la carta enviada al vicepresident de la Comissió Europea i Comissari en matèria digital, Andrus Ansip; les nombroses citacions judicials a enginyers pal simple fet d’haver clonat un web, etc.
A més, Puigneró també ha fet constar davant els representants d’aquest organisme internacional que, en el seu afany per impedir tot allò que tingues a veure amb la celebració del referèndum, l’Estat, “ha realitzat el procés de despublicació i bloqueig d’accés a webs com si és tractés de pornografia infantil o gihadisme”. I ha afegit que “és constaten dubtes en el rigor dels procediments”. Kurt Opsahl, sotsdirector executiu i conseller general de l’EFF, ha conclòs que “la violació a l’ús d’aquests instruments sembla indiscutible”.
- On 6 octubre, 2017