Cecot reclama al Govern mesures concretes per descarbonitzar l’economia
Cecot ha reclamat al Govern mesures concretes per descarbonitzar l’economia i ha fet una crida a les empreses per instal·lar sistemes de generació d’energies renovables. La Cecot considera que vivim realment una situació d’emergència climàtica tal com ho demostren les evidències científiques i que mostren un futur incert, que pot esdevenir irreversible, si no es prenen mesures urgents i globals.
Cecot aposta per la descarbonització de l’economia i considera que és necessària la implicació de l’Administració a través d’incentius fiscals i ajuts econòmics que permetin a les empreses fer la transició energètica. La Cecot es conscient que les empreses han de canviar el paradigma del model productiu i entrar en un model sostenible de producció. La generació d’energia renovable per les empreses és una alternativa real que permet amortitzacions ràpides. Altres qüestions com la substitució de les flotes requerirà una aposta decidida del govern espanyol amb plans renoves per substituir els vehicles de combustió per vehicles elèctrics o híbrids.
Cecot aposta per cercar línies de col·laboració publicoprivada on els agents socials podrien tenir un rol determinant en descarbonització de l’economia. L’estratègia Energètica de la UE s’ha marcat com objectiu per al 2030 aconseguir que el 32% del consum d’energia provingui de fonts renovables, així com augmentar l’eficiència energètica un 32,5%. En aquest sentit, la Cecot recorda que al 2016 el consum d’energies renovables a Catalunya era del 8% i al 2030 ha de ser del 32%, això vol dir que ha d’augmentar 24 punts en 24 anys. Nou punts per sobre de la mitjana europea. Un repte difícil d’aconseguir si no es crea un pla de descarbonització en el que estigui representat el sector econòmic i es puguin pactar les mesures i els costos de la transició. En aquest sentit, l’organització empresarial aposta per un sistema de governança basat en una aliança entre el sector públic, la ciutadania, els agents econòmics, el món científic i l’acadèmic i que tingui per objectius canviar el model energètic, descarbonitzar l’economia i establir un preu de l’energia competitiu.
Tal i com afirma la Cecot, el Govern català preveu, en el termini de tres mesos, presentar al Parlament una proposta de Decret Llei per fer front a l’emergència climàtica i establir i avançar en l’assoliment dels objectius de la Llei del canvi climàtic, amb especial atenció a la promoció de les energies renovables, l’autoconsum i l’energia distribuïda. Cecot considera aquests aspectes indispensables per garantir un mercat propi d’energia renovable, no depenent d’altres operadors i basat en un model de generació descentralitzada. En aquest sentit, està cercant la col·laboració de diferents municipis per posar en marxa un programa per generar energia renovable a través dels polígons d’activitat econòmica. Tal i com indica la declaració de Cecot, la cooperació entre administracions i els diferents actors socials, les bonificacions fiscals a les empreses i els ajuts per a la descarbonització de l’economia han de configurar el full de ruta per assolir els objectius de l’Acord de París.
- On 26 setembre, 2019