Cecot demana unificar els protocols de licitació de l’administració pública
La Cecot destaca el paper del món local en la contractació pública com a transformador del model econòmic del país i reclama al món local que aprofiti la Directiva de compra pública europea per innovar en els seus processos de contractació.
El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé, ha participat aquesta setmana en la Jornada “Situació i perspectives de l’accés de la PIME a la contractació pública” que ha tingut lloc a l’Auditori del Palau de la Generalitat. L’acte ha servit per presentar un balanç detallat del nombre de participació de les petites i mitjanes empreses en la contractació pública i recollir l’opinió i visió d’entitats i organismes representants del teixit empresarial i de l’administració pública.
Segons dades facilitades durant la jornada el sector públic representa més del 42% del PIB català. En aquest sentit, el secretari general de la Cecot creu que durant massa temps no s’ha entès la capacitat de generació de valor públic de les administracions i el món local té un paper fonamental com a transformador del model econòmic del país, per això, si es millora l’eficiència de gestió d’aquest 42%, es poden generar guanys col·lectius per a la resta de l’economia.
D’altra banda, 70% del volum de les compres públiques el gestiona el món local. Per a Garrofé, les administracions poden ajudar a que les petites empreses agafin més dimensió en el context global i alhora puguin generar importants guanys socials per al territori. Cal tenir en compte que les pimes generen el 70% de l’ocupació a Catalunya i contribueixen en prop del 60% del Valor Agregat Brut de l’economia.
Unificar criteris de licitació ajuntaments/Generalitat
La Cecot ha demanat als ens locals que unifiquin els criteris de licitació, juntament amb el Govern de la Generalitat, per tal d’utilitzar els mateixos protocols. D’aquesta manera facilitaran la gestió a les pimes, simplificant la càrrega administrativa, guanyant en transparència i evitant duplicitats, entre altres. La patronal creu que aquesta mesura aportarà eficiència i ajudarà a superar dinàmiques que van en contra dels interessos dels mateixos dels municipis i de les pimes. Cecot creu que la Directiva Europea de compra pública és una gran oportunitat per innovar en els models de cooperació publico/privada en la gestió de les licitacions.
Durant la seva intervenció, el secretari general de la Cecot ha demanat equilibrar els criteris de qualitat i solvència tècnica i social en els concursos públics, en relació amb els criteris estrictament econòmics. Per a Garrofé “no tot és el preu” i ha afirmat que continua havent una important desconnexió amb l´economia real i això no facilita ni un bon disseny, ni un eficient resultat contractat. És clau la professionalització dels compradors públics i per això cal formació i capacitació. Segons Garrofé, les empreses distingueixen molt bé entre comanda, factura i cobrament. Les administracions sembla que només miren les comandes i les factures però detectem una desconnexió amb el calendari de cobrament per part de les empreses.
El secretari general de la Cecot ha dit que cal continuar desplegant l’Acord de Govern i que seria interessant pensar en fer una Llei de Contractació pública de Catalunya per a que reforci aquesta dinàmica i comprometi a tots els operadors al seu desplegament.
- On 17 juliol, 2015