Catalunya presenta el primer port digital de cables submarins d’àmbit internacional
Representants de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat i la companyia de telecomunicacions AFR-IX Telecom han presentat avui Barcelona Cable Landing Station, la primera estació d’aterratge que es construeix en territori català amb una dimensió de connectivitat internacional.
Aquesta infraestructura es preveu que entri en funcionament el primer trimestre de 2022 amb la voluntat de ser un port digital de referència a la Mediterrània, i és en aquest sentit que es presenta com a open digital port, per permetre l’arribada de cables sense restriccions. D’aquesta manera, una única estació d’aterratge serà el punt d’arribada de múltiples cables, optimitzant recursos i evitant la proliferació d’edificacions. És una proposta innovadora, ja que normalment cada empresa propietària d’un cable ha de construir la pròpia estació d’aterratge per a la connexió del cable.
Actualment, a la Mediterrània, Marsella aglutina l’arribada del major número de cables de fibra òptica submarina i es fa evident una saturació i la necessitat d’altres estacions d’aterratge com Barcelona CLS.
El Govern de Catalunya, impulsor de la captació de la inversió, ha tramitat tots els permisos maritimoterrestres i complementa la inversió amb 800.000 euros per tal d’amplificar l’impacte d’aquesta estació d’aterratge.
Es calcula que el nou port digital podria generar un increment del PIB a Catalunya d’entre el 2 i el 4% en els propers quatre anys (2020-2024), i seguir accelerant la creació d’ocupació del sector TIC fins a superar els 200.000 llocs de treball al 2024. D’altra banda, la ubicació, pròxima al 22@, que té possibilitats d’expandir-se cap a Sant Adrià, fa que s’esperi que la zona sigui un pol d’innovació on Barcelona CLS jugarà un paper protagonista.
En aquest sentit, cal dir que l’estació d’aterratge farà de Catalunya la porta d’entrada i enllaç dels cables submarins de fibra òptica d’alta capacitat de l’Àsia, l’Àfrica i la Mediterrània que volen connectar-se amb els EUA per la via més ràpida.
Barcelona CLS, el port de connexió d’una tecnologia eficient i segura
Per entendre què és una estació d’aterratge de cable submarí, es pot fer el símil amb un aeroport on els avions que aterren serien, en aquest cas, els cables de fibra òptica. Les dades que transporten els cables de fibra òptica s’envien des de l’estació d’aterratge a diferents data centers (centres de dades).
AFR-IX Telecom, companyia propietària i impulsora de l’estació d’aterratge, compta amb l’autorització d’obres per poder instal·lar a Barcelona CLS fins a 8 cables submarins de telecomunicacions de fibra òptica, que discorren pel fons marí des de l’àrea de Barcelona a les ciutats de Marsella i de Gènova.
Tal i com s’ha destacat a l’acte de presentació, la capacitat de transmissió mínima d’un cable submarí de fibra òptica, amb un diàmetre d’entre només 1,7 i 2 cm i una llargària que pot arribar als 3.000 km, és de 400 Tbps.
És important apuntar que les rutes per a la instal·lació d’un cable submarí són minuciosament inspeccionades i seleccionades amb l’objectiu de minimitzar l’afectació mediambiental i maximitzar la protecció del cable. Instal·lats de forma correcta, tenen un impacte neutre i fins i tot beneficiós sobre el medi ambient, ja que molts organismes marins, des d’algues fins a peixos, fan servir els cables submarins com a substrat per al seu creixement i per assentar la seva colonització. A més, un cop la instal·lació estigui en funcionament, els cables seran monitoritzats 24/7 hores per evitar que es produeixin incidències i garantir-ne la seguretat.
Vídeo promocional del projecte
Més informació al web SmartCatalonia
- On 5 novembre, 2020