Catalunya es posiciona com a ‘hub’ internacional de la impressió 3D
Centres tecnològics com Leitat o Eurecat i empreses com HP, Ricoh o Avinent col·loquen el país al costat de les regions punteres a nivell mundial: els Estats Units, el Japó i el centre d’Europa.
ACCIÓ ha publicat l’estudi La impressió 3D a Catalunya i al món, un document que recull l’estat actual de la indústria de la impressió additiva a tot el món i fa una radiografia del sector a Catalunya.
En concret, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa ha detectat que a Catalunya hi ha 71 empreses que ofereixen productes i serveis relacionats amb la impressió 3D. A més, indica que donen feina a 2.008 professionals i que facturen més de 226 milions d’euros en total . També destaca la presència de centres tecnològics de primer nivell com Leitat o Eurecat i diverses empreses, com HP, Ricoh o Avinent, ha apostat per Catalunya.
Tot plegat, indica l’estudi, converteix Catalunya en un dels hubs més importants a nivell mundial, al costat dels Estats Units, el Japó i el centre d’Europa.
Un dels avantatges d’aquest sector és que permet una gran flexibilitat a l’hora de fabricar productes concrets. Per exemple, ha permès accelerar la construcció de la Sagrada Família amb reproduccions dels models d’Antoni Gaudí, o permet crear models per assajos d’intervencions quirúrgiques a l’Hospital Sant Joan de Déu.
Precisament, les tecnologies mèdiques són un dels sectors que més es poden beneficiar de la fabricació additiva segons l’informe d’ACCIÓ, juntament amb l’automoció, el sector aeroespacial o el farmacèutic.
Per últim, el document augura que aquesta indústria, molt relacionada amb la Indústria 4.0, creixerà exponencialment en els propers anys. En concret, estima que passarà de facturar 6,6 bilions de dòlars americans aquest any a facturar-ne 12,8 el 2020.
- On 21 desembre, 2017