Catalunya pionera en l’impuls d’una IA ètica i innovadora
El Govern posa a disposició de tothom el nou model d’autoavaluació PIO desenvolupat per l’OEIAC, una eina pionera que afavoreix el compliment de la nova normativa sobre riscos associats a la IA. Des de fa una setmana, està disponible en obert i per a tothom.
El nou Model PIO (Principis, Indicadors i Observables) desenvolupat per l’OEIAC és una eina pionera tant per la seva concepció com pel seu caràcter de servei públic i d’accés lliure. Conté recomanacions ètiques però també obligacions legals, i afavoreix el compliment de la normativa i regulació actual sobre la IA a través d’un procés de verificació exhaustiu. Des de fa una setmana, està disponible en obert i per a tothom.
La nova eina d’avaluació es fonamenta en una versió anterior del model que proporcionava recomanacions a partir de 7 principis ètics fonamentals: transparència, justícia, responsabilitat, seguretat, privacitat, autonomia i sostenibilitat. En aquest cas, però, el nou Model PIO va un pas més enllà perquè està harmonitzat amb els requisits legislatius de l’AI Act i d’altres legislacions sobre dades i drets.
Així, permet identificar accions adequades o inadequades i dona eines a la quàdruple hèlix (administració, acadèmia, empresa i ciutadania) per fomentar usos ètics i responsables de les dades i sistemes d’IA. A més, juntament amb la verificació, incorpora altres recursos, com ara les clàusules de recomanació ètica per a la compra i adquisició de sistemes d’IA, que serveixen com a pauta perquè les organitzacions públiques i privades les incorporin en els seus processos de contractació.
El pròxim 1 d’agost entrarà en vigor la nova llei europea d’IA i començarà a comptar el termini que tenen les empreses i organitzacions per adaptar-s’hi segons el grau de risc.
Es tracta d’una llei innovadora que promou una IA més responsable i sostenible i que té l’objectiu d’harmonitzar les normes sobre IA en el conjunt de la UE. Es considera la primera norma d’aquest tipus al món i, per tant, un estàndard global per a la regulació de la IA.
La nova llei AI Act, que el Consell de la Unió Europea (UE) va aprovar el passat mes de maig, entrarà en vigor el pròxim 1 d’agost. A partir de llavors, les diferents empreses i organitzacions que desenvolupen, generen o utilitzen sistemes d’IA hauran d’adaptar-se a la normativa. Això vol dir que 6 mesos després de la seva entrada en vigor, s’aplicaran les prohibicions sobre els usos d’IA de “risc inacceptable”, com els que inclouen sistemes d’IA que manipulen les decisions de les persones o exploten les seves vulnerabilitats; o sistemes que prediuen el risc d’una persona de cometre un delicte, entre d’altres.
Teniu més informació aquí.
- On 22 juliol, 2024