Catalunya, pionera en la implementació de la seguretat quàntica a Internet
Impulsat i finançat amb 1,2M€ pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, el projecte l’ha executat l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) en col·laboració amb Cellnex Telecom
Èxit de la primera connexió amb criptografia quàntica amb tecnologia pròpia i embrió de la futura xarxa metropolitana, que es connectarà a la Internet quàntica estatal i paneuropea. El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, acompanyat de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha presidit la presentació dels resultats del projecte ‘Criptografia Quàntica en Comunicacions Crítiques’, una iniciativa nascuda en el marc del Programa de Recerca i Innovació en Tecnologies Digitals Avançades (TDA) impulsat per Polítiques Digitals, que tenia per objectiu desenvolupar i validar un sistema de claus quàntiques per a l’encriptació i transmissió ultrasegura d’informació
El projecte, impulsat i finançat amb 1,2 milions d’euros per Polítiques Digitals i desenvolupat per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), s’ha implementat en forma de prova pilot en un enllaç de comunicació quàntica, a través de fibra òptica punt a punt i a una distància de 30 km, entre les seus de l’ICFO, a Castelldefels, i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI), a l’Hospitalet del Llobregat. L’ICFO és un centre CERCA adscrit al Departament de Recerca i Universitats.
Aquesta primera i exitosa connexió quàntica, que ha permès provar sobre el terreny i validar la metodologia i tecnologia emprades, s’ha reproduït avui durant la presentació dels resultats, objectius i properes passes del projecte, amb una videoconferència entre el vicepresident Puigneró i Silvia Carrasco, Directora de la Unitat de Transferència de Coneixement i Tecnologia a l’ICFO, a través de l’enllaç de comunicació quàntica establert en el pilot. A la presentació també hi han participat el director general d’Innovació i Economia Digital, Daniel Marco; el director de l’ICFO, Lluís Torner; i la directora de Desenvolupament de Negoci a LuxQuanta, Vanesa Diaz.
El naixement d’una nova empresa
Com a resultat d’aquest projecte conjunt, l’ICFO va fundar l’spin-off LuxQuanta, empresa nascuda amb la missió de facilitar les comunicacions ultrasegures mitjançant l’ús de tecnologies quàntiques. L’empresa va aportar els coneixements necessaris per a la implementació de la tecnologia, la fabricació dels dispositius transmissors i receptors i la seva integració a la xarxa de telecomunicacions actual per fibra òptica. També va permetre desenvolupar els protocols QKD que garantissin una connexió segura.
Empreses com LuxQuanta reafirmen l’enorme potencial que aquesta tecnologia pot brindar per protegir tota mena de dades en el futur, ampliant l’impacte a altres àmbits de gran importància per a la societat en general, més enllà del sector de les telecomunicacions, com ara infraestructures crítiques, l’administració pública o el sector sanitari, entre d’altres.
La Internet Quàntica a Barcelona
Aquest enllaç exitós és el primer pas cap al desplegament de l’anell quàntic a Barcelona, traçat a través de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya i Cellnex Telecom, que a la llarga formarà part del desplegament de la Internet quàntica en l’àmbit europeu. L’anell físic envoltarà la ciutat de Barcelona, i cercarà connectar diverses infraestructures i equipaments clau, demostrant, d’una banda, l’escalabilitat d’aquesta tecnologia a altres àrees més grans, i de l’altra, que la transmissió d’informació crítica es pot dur a terme de manera ultrasegura. En futures fases de desplegament està previst que l’anell de Barcelona es connecti via terrestre i satèl·lit amb altres localitzacions estatals i internacionals.
Aquest anell suposa la materialització inicial d’una iniciativa que situa Barcelona al mapa europeu com un important hub d’innovació en tecnologies quàntiques, posicionant-la entre els actors destacats en la matèria i capdavanters en el desenvolupament i el desplegament d’aquestes tecnologies a Europa, com ara Alemanya, França o els Països Baixos.
Es tracta d’un projecte estratègic per al país que serà un dels eixos d’actuació de la iniciativa ‘Quàntica – Vall Mediterrània de la Ciència i les Tecnologies Quàntiques’ impulsada pel Govern i que espera rebre finançament dels fons estatals i fonseuropeus NextGenerationEU per tal d’accelerar-ne la implantació.
L’embrió de l’EuroQCI
A més, l’execució de l’anell quàntic a Barcelona suposarà un pas més cap al desenvolupament de la futura infraestructura paneuropea de comunicacions quàntiques, l’anomenada EuroQCI, que es desenvoluparà aviat en el marc del Programa Complementarias de Comunicaciones Cuánticas, finançat per la Generalitat de Catalunya i pel Ministerio de Ciencia e Innovación en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, i dels programes Quantum Flagship i Digital Europe, de la Comissió Europea.
Aquesta iniciativa de la Comissió Europea dotarà Europa d’una xarxa de comunicacions quàntiques que es desplegarà durant els deu anys vinents. Certificada punt a punt, permetrà la transmissió i emmagatzematge de dades i informació de manera totalment segura mitjançant connexions i enllaços, terrestres i satel·litàries, entre les diferents infraestructures clau dins de la Unió Europea.
Llegiu aquí la notícia completa publicada per la Generalitat de Catalunya
- On 12 setembre, 2022