“Catalunya disposa d’un ciber paraigües molt potent i poderós”
El President Puigdemont ha visitat les instal·lacions de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i ha constatat que la Generalitat té la capacitat de donar resposta als ciberatacs que pot rebre.
El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va visitar ahir les instal·lacions de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya durant la seva presentació. Allà, el cap de l’executiu va constatar que el país “està preparat” per respondre als possibles ciberatacs que hi pugui haver per la celebració del referèndum, el proper 1 d’octubre.
L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya substitueix al Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CSIC) i té la finalitat de preservar la ciberseguretat de les xarxes de comunicacions electròniques i el sistema d’informació públics a Catalunya.
Així, el nou òrgan s’encarrega de prevenir, detectar, respondre i investigar els incidents o amenaces que hi pugui haver. Puigdemont va subratllar que “el risc zero no existeix, cal estar preparats per allò que hagin après els qui perpetren atacs”. En aquest sentit, el President va qualificar l’Agència com a “estructura d’estat” i va assegurar que és un “ciber paraigües molt potent i poderós”. També va destacar la “molt bona” capacitat de resposta davant de ciberatacs “molt greus” que ja hi ha hagut.
A més del President, també van assistir a la visita el conseller de la Presidència, Jordi Turull; el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró; el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, i el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Miquel Àngel Escobar.
Durant la presentació, Puigneró va assegurar que “Catalunya vol ser i serà un país cibersegur”. A més, va recalcar la necessitat de garantir la seguretat del ciberespai “contra les amenaces presents i futures” per aconseguir que la societat “hi confiï i l’utilitzi”, perquè “si no hi confia, no l’utilitzarà i si no l’utilitza Catalunya perdrà el tren del progrés del segle XXI”.
És per això que “la creació de l’Agència és un acte per assegurar el nostra futur com a estat i nació benestant”.
Per la seva banda, Puigdemont també va destacar l’acord i el consens “d’un ampli espectre polític a Catalunya” per poder crear l’Agència. En aquest sentit, el text de la Llei de creació de l’organisme recull la creació d’una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i les seves principals funcions:
- Planificar, gestionar, coordinar i supervisar la ciberseguretat a Catalunya.
- Exercir les funcions d’equip de resposta a emergències (CERT) a Catalunya.
- Actuar com a suport, en matèria de ciberseguretat, de qualsevol autoritat competent per a l’exercici de les seves funcions públiques.
- Investigar i analitzar tecnològicament els ciberincidents i ciberatacs en els quals intervinguin per raó de la seva competència.
- Col·laborar amb entitats públiques i privades per tal de fomentar la millora dels nivells de ciberseguretat a les infraestructures i les aplicacions, entre d’altres.
- Millorar el nivell de ciberseguretat de la ciutadania de Catalunya, organitzant les activitats de difusió, formació i conscienciació adients.
- On 19 setembre, 2017