Catalunya, al capdavant de l’economia europea de les dades amb 113 empreses i entitats dedicades al Big Data
Un total de 113 empreses i entitats configuren l’ecosistema de les dades a Catalunya, segons es desprèn de l’Enquesta Big Data Catalonia elaborada pel Centre d’Excel·lència en BigData Big Data COE i el Clúster Digital amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de l’estratègia SmartCAT que lidera la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital.
Aquesta xifra gairebé duplica la de fa dos anys, quan Catalunya, amb 57 empreses i entitats dedicades a aquest sector, es va situar com a líder europeu en l’economia del big data segons el mapeig elaborat pel Data Lanscape, una iniciativa de la Comissió Europea que pretén identificar tots els agents implicats en l’economia relacionada amb el món de les dades, tant si són empreses que basen el seu negoci exclusivament en els serveis o comercialització de dades com si són centres de recerca, entitats públiques o altres negocis que també depenen del big data en bona mesura. Segons Data Landscape, Catalunya comptava al 2016 amb 57 empreses i entitats dedicades a aquest sector i la resta de l’Estat en tenia 42, la majoria aglutinades al voltant de Barcelona i Madrid i les seves respectives àrees metropolitanes.
Traslladant els resultats de l’Enquesta BiG Data Catalonia al Data Landscape, Catalunya es tornaria a situar, a dia d’avui, al capdavant de l’economia de les dades a escala europea, amb 113 empreses i entitats dedicades a aquest sector (la resta d’Espanya en té 78), només superada pel Regne Unit, que en té 114. D’aquesta manera, Catalunya, i més concretament Barcelona i la seva àrea metropolitana, tornaria a posicionar-se com al principal HUB europeu de Big Data amb 95 empreses i entitats, per davant de Londres (92), Madrid (53) i París (50).
Big Data Catalonia
La iniciativa Big Data Catalonia té per objectiu identificar totes les empreses i agents que hi ha a la cadena de valor de l’economia de les dades, amb la finalitat de crear sinergies i promoure Catalunya com un dels principals pols d’activitat del sector a Europa.
L’enquesta segueix oberta, amb la finalitat de poder recollir el màxim d’empreses vinculades al Big Data a Catalunya, tant com a proveïdores, com des del punt de vista de la demanda i, també, de les entitats i organitzacions que actuen com a dinamitzadores de l’ecosistema, a fi de poder fer un mapeig real.
De l’anàlisi de la caracterització de l’ecosistema big data a Catalunya que ofereix l’enquesta, que té en compte, entre d’altres la distribució geogràfica de les empreses, els seus àmbits d’activitat, els sectors als quals pertanyen els seus clients o la seva dimensió, se n’extreuen una sèrie de conclusions:
- El 36 % de les empreses identificades a Catalunya tenen l’anàlisi de les dades com a valor estratègic per augmentar la seva competitivitat des de fa més de 10 anys, mentre que la meitat de les empreses consultades s’hi han sumat en els últims 5 anys.
- La indústria, la mobilitat i el retail són els sectors que més utilitzen el Big Data i l’analítica avançada a Catalunya, on tots els àmbits d’activitat econòmica es beneficien de l’anàlisi de grans volums de dades.
- El 43% de les empreses consultades proveeixen serveis d’analítica avançada
- Per darrera de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que concentra el 58% de les empreses, els sectors on hi ha més empreses que inverteixen en Big Data i analítica avançada són l’educació, la recerca, les finances i assegurances, la salut i les indústries culturals i creatives, que junts suposen un percentatge del 24%.
- Pel que fa al posicionament i l’estratègia de les empreses enquestades, el 51% són proveïdores d’eines i de serveis basats en dades a tercers, seguides de les que exploten les seves pròpies dades per a ús intern, amb un percentatge del 25%. Completen aquest apartat les que exploten les dades per a ús intern i que són també alhora proveïdores d’eines i de serveis basats en dades de tercers, amb un 19 %, i les facilitadores de les dades, amb un percentatge del 5%.
- Quant a la dimensió de les empreses que configuren l’ecosistema big data català, l’estadística reflecteix que set de cada deu equips de dades, dins de les empreses que generen la demanda, tenen menys de 10 professionals.
- Respecte les principals mancances que afronta l’empresa en relació a l’ús i l’explotació de dades, des del punt de vista de la demanda, el 52% dels enquestats apunten a l’escassa cultura de les dades i a la manca d’alineament entre els diferents departaments involucrats dins de les organitzacions, mentre que el 34% fa referència a la manca de perfils tècnics experts, la mateixa proporció que ho atribueix a la falta de perfils estratègics, seguits d’un 14% que al·ludeix a dificultats per trobar proveïdors o clients.
- On 29 abril, 2018