Es busquen dones: el projecte per aconseguir que les noies es facin enginyeres #wisibilizalas
Encara que poden citar-se grans noms i excel·lents carreres entre les professionals del sector tecnològic, és una realitat que encara hi ha més homes que dones treballant en aquest camp. No obstant això, són moltes les que sí que ho fan i mereixen un reconeixement que sovint no estan rebent.
Precisament, una de les causes d’aquesta bretxa de gènere és la manca de referents que serveixin d’exemple a les futures enginyeres, tant en l’àmbit professional com en l’acadèmic. Per això, des de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han posat en marxa el concurs Wisibilízalas per procurar que la tasca de les professionals contemporànies de la tecnologia sigui més visible i, així, fomentar les vocacions entre les alumnes preuniversitàries.
Segons dades de la UPF, en aquesta universitat només el 31% dels docents són dones. La proporció és fins i tot inferior si parlem del nombre d’estudiants de gènere femení que estudien enginyeries, ja que no arriben al 23%,
Decidits a canviar els números, el departament ETIC de la Universitat Pompeu Fabra ha posat en marxa Wisibilízalas, una iniciativa que pretén que els estudiants, tant nois com noies, elaborin perfils de dones espanyoles rellevants en tecnologia, referents que a dia d’avui no solen tenir-se en compte.
Com a punt de partida, des de l’organització han ofert diversos perfils d’exemple, tot i que cada col·legi o institut pot escollir els que vulgui. Han fet una selecció de professionals destacades en les TIC que o bé havien rebut algun premi reconegut, o bé ocupaven alts càrrecs, com CEO d’una empresa. Per continuar proposant perfils als participants, hem creat una llista a Twitter que actualitzen constantment amb nous noms que proposen els mateixos usuaris amb el hashtag #wisibilizalas.
El concurs està dirigit a grups de màxim 10 alumnes, de qualsevol centre educatiu del país, que tinguin entre 12 i 18 anys i estiguin cursant entre 1r de l’ESO i 2n de Batxillerat. A més, els menors de 12 anys també estan convidats a participar per competir pel premi especial Wisibilízalas Junior. L’equip guanyador s’emportarà una impressora 3D de categoria I. El segon una de categoria II i el tercer 5kits Makey Makey. El premi Junior també serà una impressora 3D.
De Ada Lovelace a Grace Cooper
El projecte va arrencar l’11 d’octubre de 2016, Dia d’Ada Lovelace, i els participants tenen fins al 9 de desembre, data de naixement de Grace Hooper, per inscriure i enviar un enllaç als perfils que hagin elaborat. Els guanyadors s’anunciaran el 17 de gener de 2016, dia del naixement d’Anita Borg, i la cerimònia de lliurament de premis se celebrarà l’11 de febrer de 2017, el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència.
Per crear Wisibilízalas, l’equip es va inspirar en Wikinformática, un concurs que es va celebrar el 2015 a Saragossa i Galícia. L’objectiu era el mateix, promocionar el paper de la dona en les TIC, encara que tenia un format diferent. En aquella ocasió, els participants havien editar una wiki a partir de fotos de dones rellevants en tecnologia la identitat havien de descobrir.
Ja s’han inscrit col·legis d’Andalusia, Aragó, Cantàbria, Catalunya, Galícia, la Rioja i Madrid. El fet que els alumnes puguin triar la plataforma -incloent la pròpia pàgina web de l’escola- i l’idioma per crear la web fa que tingui una gran acceptació.
El salt a Wikipedia
Els millors perfils seran proposats per la seva inclusió en Wikipedia, com una forma més de contribuir a la visibilització del treball de les professionals femenines. D’aquesta manera, l’augment d’articles referents a expertes contemporànies ajudarà també a trencar bretxes en la gran enciclopèdia digital.
Estudis recents han detectat la bretxa de gènere existent entre els editors de Wikipedia i l’existència d’un menor nombre, molt significatiu, d’articles relatius a dones i temes relacionats amb elles.
Per aquest motiu, des de l’any passat el node de Barcelona de WikiMujeres, acull ViquidonesUPF, que cada dimarts a la tarda organitza tallers per ensenyar a qualsevol que estigui interessat com s’edita una entrada en Wikipedia.També celebren regularment maratons d’edició (“editatonas”) sobre temes específics, l’últim sobre escriptores.
Al costat de iniciatives com Wisibilízalas i el node ViquidonesUPF, des de la universitat també s’impulsen projectes com MENTS, un programa dirigit a futures estudiants de tecnologia que pretén posar en contacte a estudiants amb professionals de l’àmbit tecnològic, perquè els assessorin sobre carreres tècniques, sortides professionals i opcions de futur.
L’objectiu últim d’aquestes iniciatives i concursos és contrarestar la manca de referents que deriva en una minoria d’estudiants femenines en determinades carreres. Es contraposa, a més, a altres situacions, com la recent edició dels Nobel en la qual cap dona va resultar guardonada. En la mesura del possible, deixar a les professionals fora és una cosa que Wisibilízalas pretén posar remei.
Font de la informació: Marta Sofía Ruiz – El Confidencial
- On 15 novembre, 2016