La bretxa generacional es redueix i els avis són els nous “Millenials”
Blogthinkbig.com / Elena Díaz Sánchez – Aguilera
“El futur digital ja és present i Espanya està a l’avantguarda”. Amb aquesta frase podríem resumir el ‘Informe de la Societat de la Informació a Espanya‘ de 2016, on la innovació i el desenvolupament de noves tecnologies cobren rellevància.
Telefónica ha presentat la dissetena edició de l’informe anual ‘La Societat de la Informació a Espanya’ corresponent a 2016 en un esdeveniment que ha tingut lloc a l’auditori de Fundació Telefónica.
L’any passat es confirmava el creixent consum de smartphones i tablets, l’augment de la demanda de continguts a la carta, i la creixent preocupació dels usuaris per qüestions relacionades amb la seguretat i privacitat personal. Aquest any s’han presentat les principals tendències digitals que estan impactant i condicionant a una societat cada vegada més connectada per a un futur marcat per la digitalització.
Les persones majors de 65 anys són els nous Millenials
Ja l’any passat l’informe mostrava un salt en el segment d’edats compreses entre els 55 i 60 respecte a la utilització d’Internet. La bretxa digital s’estava tancant més ràpid del que s’esperava. Aquest any, els internautes majors de 65 anys fan un ús cada vegada més gran dels dispositius connectats, sobretot per a l’oci. En concret, les activitats relacionades amb el lleure han estat la principal motivació per a l’accés a la xarxa per al 59,3% de les persones amb edat superior a 65 anys. La comunicació interpersonal, els assumptes professionals i la realització d’operacions bancàries també es troben entre les principals causes de l’accés a Internet.
I això per què? Principalment, a l’ús de tablets que creix un 219% en aquest segment d’edat, sent el grup amb més domini d’aquest dispositiu electrònic per sobre dels joves. Fora les barreres digitals, l’accés a Internet puja un 11%, i la tendència de consum canvia: augmenta en 8,8 punts el percentatge de joves que utilitza Internet per a la formació i educació; i baixa 7,5 punts el percentatge dels que es connecten per a l’oci com a primera motivació.
Fites de la Societat de la Informació a 2016
España consolida el lideratge europeu en infraestructures i connectivitat. Per primera vegada, més de la meitat de les llars en el món, un 52,3%, estan connectats a Internet. La penetració de telefonia mòbil arriba gairebé les 100 línies per cada 100 habitants a tot el món, superant els 7.300 milions de línies mòbils. La gran protagonista aquest any és la fibra òptica que supera els 22,6 milions d’accessos a la llar, fet que suposa un creixement del 23,1%. De fet, a l’agost el nombre de línies de nova generació va superar al de línies ADSL.
Utilitzem Internet cada dia? Més de 23 milions d’espanyols accedeixen cada dia a la xarxa, aproximadament 800.000 més que l’any passat. No hi ha dubte que Internet s’ha convertit en l’eina indispensable per realitzar tot tipus d’activitats i, a Espanya, ja supera els 27,7 milions d’usuaris.
L’ús de smartphone s’imposa i creix la TV de pagament. L’informe revela que el 91,7% dels usuaris es connecta a Internet a través del seu telèfon intel·ligent mentre que l’accés a través del PC cau 5,1 punts.
Quines són les activitats que més es realitzen via Internet? Missatgeria instantània (92,4%), operacions bancàries (51,4%), compres (49,8%), operació amb administracions (45,8%), formació (29,9%) i veure televisió (26,9 %).
l 15,2% de les llars ja es connecta a Internet des de la televisió i 5,8 milions de persones han triat la TV de pagament. Aquest fet ha propiciat l’auge de continguts cada vegada més personalitzats i a demanda, millorant l’oferta del mercat digital. Una de les causes d’aquest increment de subscriptors es deu a la reducció dels preus i a les noves funcionalitats: consumir quan i on vulguis. En aquest sentit, Movistar + va estrenar al juliol de 2016 una funcionalitat que permet descarregar contingut en els dispositius mòbils i tablets perquè l’usuari pugui gaudir-ne més endavant sense necessitat d’estar connectat a Internet.
Els usuaris exigeixen mesures de protecció, la confiança digital no es negocia. Per aprofitar tots els beneficis de la xarxa, s’ha de respectar la privacitat personal de l’usuari, i així ho confirmen el 87,9% dels enquestats, que considera que les dades els pertanyen a ells i no a les empreses que ofereixen serveis a Internet . Per aquesta raó, un 83,1% considera que deixarien d’utilitzar un servei si no seguís les normes de control de privacitat.
Com ens comportem? La missatgeria instantània a través d’apps com Whatsapp és utilitzada pel 94,5% dels usuaris. Un 50,1% fa compres per Internet, de manera que la digitalització està guanyant terreny en tots els àmbits. El 79% de persones amb mòbil d’empresa també ho utilitza per a la seva vida personal, i el vídeo es converteix en l’estrella aquest any: un 79,6% dels internautes recorren al vídeo amb intencions formatives.
Quines són les tendències a les empreses? El Big Data ja és una realitat, i un 35% de les grans empreses ja inverteix en aquest tipus de tecnologies.
Altres fites destacades
El format vídeo, la gran revolució. Els nous formats ens ofereixen grans oportunitats, sobretot en l’àmbit de la comunicació. Gràcies al vídeo podem comunicar-nos per Skype o Facebook amb familiars i amics mitjançant videotrucades, que ja són utilitzades pel 22,6% dels internautes. El vídeo s’ha convertit en un format per a les activitats formatives, i el 95,1% dels joves d’entre 14 i 19 anys utilitza Internet per accedir a vídeos de caràcter formatiu.
Les tecnologies fintech transformen la gestió financera a través del blockchain. Aquesta situació ha provocat un increment de startups dedicades a aquest camp, i Espanya compta amb un total de 194 empreses fintech.
D’altra banda, un dels àmbits més destacats aquest any ha estat el de la realitat virtual. Una tendència de futur gràcies a grans avenços en empreses del sector com Microsoft o Sony.
El mercat digital únic segueix avançant amb l’objectiu de millorar l’accés de consumidors i empreses als béns i serveis digitals a Europa; crear unes condicions adequades i equitatives, i aprofitar el potencial de l’economia digital. S’estima que el mercat digital únic europeu podria aportar uns 415.000 milions d’euros per any a l’economia europea, crear llocs de treball i transformar els serveis.
Tendències per a un futur molt proper
1. Normes de convivència entre sistemes intel·ligents i persones. El desenvolupament del machine learning o deeplearning ens obliga a crear una sèrie de normes, ja que, en un futur no molt llunyà, robots i humans treballaran units. La dificultat d’integrar sistemes intel·ligents en el cada dia ha ocasionat errors com accidents de trànsit amb vehicles autònoms de Tesla, el que ha provocat un augment de la preocupació entre la població.
2. Fusió entre tecnologies i persones: home augmentat. Els dispositius wearables passen a ser part de nosaltres. Podem veure aquesta fusió en algunes empreses com Nemaura o Abbot, que han llançat pegats que permeten la monitorització contínua de la diabetis. Anem un pas més enllà, un equip de la Universitat de Wisconsin-Madison ha creat un pegat elàstic que s’adapta a la pell humana amb capacitats sense fils. S’instal·la en el propi cos i es connecta a Internet com un altre element més de l’Internet of Things.
3. Els dispositius que cobren vida. Les possibilitats de la intel·ligència artificial són infinites i ens ofereixen multitud de dispositius com cotxes, drones, autobusos o camions capaços de conduir-sols, per exemple. Si a aquesta connectivitat s’uneixen altres funcionalitats com la inclusió de sensors, la computació, tècniques d’anàlisi d’aprenentatge i tècniques de dades, estem construint entorns intel·ligents. Objectes capaços de funcionar de forma autònoma per facilitar la nostra vida, com el desenvolupament de drones que reparteixen a domicili o robots que patrullen la ciutat.
- On 5 març, 2017