L’Autodiagnosi TIC apunta que el 70% dels comerços catalans tenen web pròpia i prop del 90% perfil en xarxes socials
En el marc de la celebració de les jornades Comerç Increïble de la Setmana del Comerç, la Direcció General de Comerç ha presentat avui els resultats de l’Autodiagnosi TIC, una eina d’autoavaluació per a les empreses del comerç i de serveis que el Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, posa a les mans del sector per tal de conèixer el seu estat de maduresa digital i implementar les accions necessàries per assolir l’excel·lència digital.
Des del mes de març de 2017, 1.229 comerços catalans han realitzat l’Autodiagnosi TIC. En total, les 1.560 autodiagnosis realitzades han permès sostreure una radiografia de la implantació digital en el sector, analitzant aspectes com el posicionament web, ús de de les xarxes socials, immersió en el comerç electrònic, en el màrqueting i comunicació i la digitalització del punt de venda.
Autodiagnosi TIC, la porta d’entrada cap a la transformació digital
L’eina d’Autodiagnosi defineix tres estadis de digitalització:L’estadi bàsic és aquell en què es troben les empreses de comerç i de serveis que no tenen web, ni presència activa a les xarxes socials, ni botiga online i tenen mancances en l’adaptació de la digitalització dels seus establiments.
L’estadi intermedi correspon a les empreses que s’han iniciat tant en la digitalització, com en l’ús d’Internet i de la xarxa, però les accions realitzades són limitades i existeixen espais de millora en les que poden treballar i optimitzar.
L’estadi avançat que aglutina aquelles empreses de comerç i de serveis que estan al dia de les tendències digitals amb una web i unes xarxes socials actualitzades, que treballen correctament el comerç electrònic i tenen digitalitzats els processos de gestió de l’establiment
D’aquesta manera l’eina Autodiagnosis TIC permet definir aquests tres estadis de maduresa i a partir de les respostes a diferents preguntes entorn a àmbits com la presència a internet, les xarxes socials, el comerç electrònic, el màrqueting digital i la digitalització de l’establiment, l’empresa o comerciant arriba a un informe personalitzat.
La nota mitjana global que han obtingut és del 47%, xifra que situa a les empreses en un perfil intermedi: empreses que s’han iniciat tant en la digitalització, com en l’ús d’Internet i de la xarxa, però les accions realitzades són limitades i existeixen espai de millora en les que poden treballar i optimitzar.
El 70% de les empreses del sector tenen pàgina web i, de les que no en tenen, un 80% asseguren tenir la intenció d’obrir-ne una en els pròxims mesos
En l’àmbit del posicionament web, les empreses obtenen una nota global d’implantació del 56%. El 70% tenen web amb unes plataformes actuals, professionalitzades i adaptades a tots els dispositius. A més, el 21% actualitza els continguts setmanalment, però el 59% afirmen obtenir unes 500 visites de mitjana al mes. Per part de les empreses que encara no tenen web, el 80% indica que tenen previst fer-ho en els propers mesos, a través d’una empresa externa i, 1 de cada 3, explica que serà una botiga online amb plataforma de pagament.
El 87% disposa de perfil en xarxes socials, sent facebook la xarxa amb més penetració
Més informació premsa.gencat.cat
- On 24 març, 2018