AUTELSI presenta l’informe sobre l’impacte de les TIC en la internacionalització de les organitzacions
El passat 5 de juliol de 2017, AUTELSI va presentar a la seu de l’ISEM Fashion Business School de la Universitat de Navarra, l’informe “Anàlisi de l’impacte de les TIC en la Internacionalització de les Organitzacions” realitzat pel Grup de Treball Internacional. L’estudi analitza l’Impacte de les noves tecnologies, telecomunicacions, infraestructures de comunicació, gestió comercial i aspectes regulatoris, legals i de seguretat en la internacionalització empresarial.
Aquest informe, que ha estat elaborat durant els últims 6 mesos per un equip multidisciplinari de 10 experts, pretén ajudar a preveure els riscos i les oportunitats que les TIC ofereixen en el procés d’internacionalització de l’empresa, recopilant les millors pràctiques, així com consells i aportacions per fer el procés d’internacionalització més senzill.
L’Informe analitza en profunditat 3 eixos:
- Infraestructures i Telecomunicacions, serveis Cloud i a services.
- Impacte en l’acció comercial, amb monitoratge i escolta activa.
- Impacte regulatori i legal, gestió de marca i protecció de dades.
Entre les conclusions de l’informe s’indica la necessitat que en el procés d’internacionalització l’estratègia de negoci ha d’anar acompanyada des de l’inici pel departament TIC, la importància de la implantació de mesures de prevenció de riscos en temes de ciberseguretat i aspectes claus a tenir en compte com el coneixement dels diferents marcs legals en una economia digital globalitzada.
Creixent importància de la internacionalització. Tot i l’amenaça de possibles frens a la globalització, la presència activa en mercats internacionals seguirà sent fonamental per a les empreses i per a l’economia espanyola. L’onada d’internacionalització no va a pararpararà i afectarà a tot tipus d’empreses, des de les grans a les pimes i startups.
Adaptació al mercat local. Com passa amb qualsevol mercat, i més quan es tracta de mercats exteriors, l’adaptació al mercat local és fonamental, tant per a la supervivència com per a l’èxit de les operacions internacionals. Aquesta adaptació es refereix a múltiples aspectes (costums, perfils de consum, regulació, idiomes, etc.) i en ella la tecnologia serà una eina cada vegada més imprescindible.
Internacionalització i canvis disruptius en les organitzacions. La internacionalització de les empreses espanyoles pot i ha de recolzar-se en l’inevitable procés de transformació digital, com a palanca per al canvi disruptiu en el funcionament intern de l’organització amb la tecnologia com a catalitzador del canvi.
Model d’internacionalització. Un primer pas per a la internacionalització consisteix a seleccionar el model: si es va a realitzar mitjançant la implantació de l’empresa al país o a través d’un acord amb un soci local o d’eCommerce o de plataformes digitals de distribució. L’anàlisi del model es pot dur a terme acudint a les Ambaixades i Cambres de Comerç, que proporcionen una gran ajuda en aquest aspecte.
Iniciatives de suport a la internacionalització. Hi ha una sèrie d’iniciatives de suport al servei de les empreses que volen expandir el seu negoci internacionalment, sigui quina sigui la seva experiència en els mercats internacionals o el moment de desenvolupament en què es trobin dins de la seva estratègia d’internacionalització.
Aspectes legals de la internacionalització. Des del punt de vista legal, en tot procés d’internacionalització s’ha de tenir en compte la realització d’una auditoria legal per analitzar els possibles riscos en aquest camp, és a dir una avaluació d’impacte legal. A més, es fa necessària la protecció de la marca i del model de negoci. Per a això és de gran ajuda realitzar un inventari d’actius intangibles (propietat intel·lectual, industrial i know how), que no només ajuda a identificar-los sinó a valorar-los econòmicament.
Noves tecnologies i coneixement de mercats. El coneixement del mercat destí en tots els seus aspectes, com a pas previ a la internacionalització, s’ha facilitat en gran mesura per les noves tecnologies, simplificant un procés fonamental per a l’èxit en l’aventura internacional.
La Xarxa com a suport de l’anàlisi de mercats i de noves estratègies de comercialització. Internet permet monitoritzar i analitzar els diferents mercats i les accions de la competència sense tenir presència física en un país. Alhora, ofereix noves alternatives per a les estratègies de comercialització i comunicació internacional.
Gestió d’equips internacionals. La gestió d’equips internacionals ha de recolzar-se en un correcte ús d’eines TIC per a gestió d’equips (comunicacions unificades, CRMs, ERPs, xarxes socials corporatives, etc.).
El desafiament de la seguretat. En un entorn multicultural, la seguretat física i la virtual van anar adquirint un paper estratègic. Si la seguretat és ja un desafiament cada vegada més complex en entorns controlats i localitzats, quan s’accedeix a mercats externs, amb diferents cultures, idiomes, costums, etc., el problema s’accentua. En aquest tema les tecnologies hauran d’anar proporcionant els mitjans i les plataformes per reduir els riscos.
El protagonisme de les tecnologies. La digitalització és un aliat fonamental de la internacionalització de les empreses. A la tecnologies ja consolidades, com el comerç electrònic o la mobilitat s’aniran sumant innovacions disruptives com l’Internet de les Coses, la realitat virtual, la intel·ligència artificial o l’machine learning.
- On 6 juliol, 2017