L’ASEITEC recolza el posicionament de l’AUTCAT i també es posiciona en contra de la nova proposta de cotitzacions presentada pel Ministeri de la Seguretat Social
Aquesta setmana s’ha donat a conèixer la proposta en la que està treballant el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions on proposa una quota d’autònoms d’entre 90 i 1.220 euros mensuals en un període transitori de nou anys a partir del 2023.
En un comunicat presentat ahir dijous, l’AUTCAT, Organització d’Autònoms de Catalunya, afirmava que l’esborrany de cotitzacions per trams proposat pel Ministeri perjudicaria als autònoms en les franges baixes dels trams i per les rendes més baixes. Per a l’AUTCAT, l’establiment de trams genera disfuncions de manera sistemàtica. En aquesta mateixa línia, l’ASEITEC defensa una cotització no per trams sinó en funció dels ingressos reals. Les dues organitzacions consideren que cal integrar el Règim d’Autònoms al Regim General per equiparar prestacions i reduir així els anomenats falsos autònoms.
Davant l’anunci del Ministeri i a l’espera de poder analitzar el contingut de l’esborrany i fer les esmenes pertinents, la Junta de l’AUTCAT considera que la proposta de cotització en funció dels ingressos reals és la via idònia i una demanda històrica dels autònoms per equiparar no només les quotes sinó també les prestacions. Això, però, comporta una revisió a fons de la situació actual dels autònoms en relació a la Seguretat Social. L’organització considera que cal equiparar l’aportació de recursos entre treballadors per compte aliè i treballadors autònoms perquè d’aquesta manera es pugui treballar de manera clara per eliminar el frau a través dels falsos autònoms i també de l’economia submergida, que, recorden, representa un 22% del PIB.
Tal i com apunten l’AUTCAT i l’ASEITEC, la solució passa per eliminar el règim d’autònoms, equiparant-lo al règim general, amb els mateixos drets i obligacions. En aquest sentit, afirmen que cal establir un mecanisme on es pagui pel que es guanya, on es permeti altes i baixes en funció dels dies realment treballats i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte aliena. Per a les dues organitzacions un sistema més equitatiu d’equiparació permetria abaratir els costos de cotització general.
- On 14 maig, 2021