L’Aseitec col.labora amb la FEM en l’organitzacio d’una jornada sobre els reptes de la industria 4.0 per empreses del metall
El Programa i la coordinació de l’acte van a anar a càrrec de l’ASEITEC que també va supervisar el desenvolupament de la jornada dedicada a “La fàbrica intel·ligent 4.0”.
El paradigma de la Indústria 4.0 implica canvis tecnològics i culturals en l’organització de les empreses.
La “digitalització és un procés que impacta directament en el dia a dia de qualsevol persona i de qualsevol tipus d’empresa, independentment de la seva grandària”.
L’únic que cal és que els equips directius facin un pas endavant en la visió i la gestió empresarial, integrant la tecnologia dins del pla estratègic. Perquè la tecnologia ja existeix.
La Federació Empresarial del Metall, la Unió Empresarial Metal·lúrgica i el Centre Metal·lúrgic, amb la col·laboració de l’ASEITEC, han organitzat aquesta setmana una jornada temàtica sobre La fàbrica intel·ligent 4.0 amb la participació de diversos professionals i experts del també anomenat sector de la Indústria Intel·ligent. L’ASEITEC, responsable de la planificació de la jornada va elaborar el programa, convocar els ponents i va supervisar el desenvolupament de l’acte.
Ignasi Amat, membre de la Junta Directiva de la FEM i de la Unió Empresarial Metal·lúrgica, ha donat la benvinguda als assistents i la cloenda de l’acte ha anat a càrrec del president de la FEM i del Centre Metal·lúrgic, Carlos Garriga.
L’objectiu de la jornada, que s’ha desenvolupat a la seu de la patronal Cecot, ha estat el de traslladar als empresaris industrials una visió global del què és la Indústria 4.0, els canvis fonamentals que comportarà en el teixit empresarial i els nous reptes i oportunitats que es poden generar. Amb un auditori molt concorregut, la jornada ha posat de manifest la necessitat que els directius de les empreses liderin el procés de canvi, agafant la iniciativa i prenent decisions valentes. La principal conclusió a la que han arribat els assistents és que la tecnologia hi és, que el model de digitalització existeix i que l’únic que cal és que els equips directius facin un pas endavant en la visió i la gestió empresarial, integrant la tecnologia dins del pla estratègic. Així ho ha expressat el moderador de la jornada, Jordi Ayza, doctor en Enginyeria Industrial vinculat a l’Escola Politècnica Superior i al Tecnocampus de Mataró en finalitzar les ponències i la taula de debat amb col·loqui posterior. Segons Ayza la Indústria 4.0 és el nou paradigma que es proposa al sector industrial, basat en els sistemes ciberfísics (CPS), internet de les coses (IoT), internet dels serveis (IoS) i la fàbrica intel·ligent (Smart Factory). L’adopció d’aquest paradigma suposa aplicar canvis tecnològics i canvis culturals en l’organització de les empreses.
En la seva exposició, la primera de les previstes al programa, Xavier Pi ha incidit als representants industrials sobre la importància d’adoptar aquest nou paradigma per crear i consolidar mercats locals, arrelat als territoris que, més enllà de generar activitat econòmica i tot el que comporta de progrés per a una zona, evita la total dependència d’un proveïdor global que pugui estipular els preus en funció, precisament, d’aquesta dependència del seu producte. Pi, que és membre del Consell Assessor d’Automàtica, Instrumentació i de l’Embedded Systems Working Group del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, també ha destacat durant la seva intervenció que l’aplicació del model d’Indústria 4.0 és totalment viable al nostre país donat que disposem de persones ben formades que “justament estan marxant cap a Alemanya i altres països cercant oportunitats laborals i que, d’alguna manera, hauríem de crear les condicions òptimes per mantenir-les aquí i que no hagin de marxar”. La integració d’aquestes persones és un factor clau per al canvi de cultura organitzativa que processos com el de la digitalització requereix.
I és que la “digitalització és un procés que impacta directament en el dia a dia de qualsevol persona i de qualsevol tipus d’empresa, independentment de la seva grandària”, ha afirmat Joan Guash, director de Programes Públics i coordinador de la Comunitat de RIS3CAT de Fabricació Avançada d’Eurecat, qui ha afegit que “la digitalització ens ha portat unes millores a les quals ningú renunciarà”. Guasch ha advertit a les empreses de la impossibilitat de defugir aquesta revolució, a la vegada que ha ponderat el canvi cap a valors com la responsabilitat social en tot el procés productiu o la sostenibilitat; valors dominants del panorama en la societat actual. També ha fet esment de la importància de la bona gestió de les dades per treure’n informació rellevant que ajudi a la presa de decisions i ha afegit que “cal saber en tot moment quin model ens convé segons els nostres productes, serveis i clients” per poder enfocar bé tota la planificació que se’n deriva.
I la viabilitat econòmica d’aquest nou model també ha estat matèria de debat i reflexió durant la jornada. En aquest cas, Josep Lluís Checa, director general adjunt de Leitat, ha afirmat que la destrucció de llocs de treball que comporta aquesta revolució vindrà compensada per altres vies de creixement que donarà com a resultat final un còmput global favorable. Checa ha reforçat el concepte de trivialitzar el domini de la tecnologia per no reduir l’aplicació en la figura del “guru tecnològic” i fer-la accessible a tot el món empresarial. A més, ha comentat l’evolució cap a models de negoci més flexibles regits pel model organitzatiu Just in Time, tot acceptant el paradigma actual, “cal avançar conjuntament cap a un model intel·ligent de producció i fabricació. És important que les empreses acceptem que hi ha un context de VUCA, de permanent canvi i volatilitat”. A tall de conclusió, ha citat el concepte de cooperació horitzontal i ha deixat palès que les empreses necessiten directives formades en models d’innovació de caire tecnològic, no només gestor.
Després de l’exposició dels experts, la jornada ha centrat el debat en l’aportació de casos pràctics per part de CTO Circontrol, SA; Integral PLM Experts; Aetech i Nexiona, i un col·loqui entre assistents i els representants d’aquestes empreses. Un espai que ha permès aportar llum i reflexió sobre procediments més propers al dia a dia dels participants, basant-se en casos reals i informacions més pragmàtiques i més pròximes a les situacions particulars representades a l’auditori.
Abans de donar per finalitzada la jornada, Ayza ha reiterat la importància d’entendre l’abast de l’estratègia implícita en el terme Industria 4.0, “no ens pensem que sols té sentit quan ens referim a grans empreses, amb múltiples ubicacions i un nombre elevat de gestors”.
L’estratègia està destinada a qualsevol empresa que vulgui ser capaç de millorar la seva eficiència a partir de dades reals. “I a mi, i a les entitats que han organitzat aquesta jornada ens sembla que aquí hi són totes”, ha resumit el moderador.
- On 1 juliol, 2016