AMETIC fa públiques les seves dades d’evolució del mercat espanyol de les Tecnologies d’Informació l’any 2013
L’ocupació també es ressent, tot i que menys
AMETIC ha publicat les xifres de facturació en el mercat interior i ocupació del sector de les Tecnologies de la Informació corresponents a l’any 2013. Les dades obtingudes aprofundeixen en la tendència decreixent dels darrers tres anys.
L’estudi indica un descens del sector d’un -5,4%, situant el volum total de facturació al mercat espanyol de Tecnologies de la Informació al 2013 a 14.626.000 d’euros.
Aquesta xifra ve a indicar que la inversió a Espanya en Tecnologies de la Informació retrocedeix fins a nivells de l’any 2005 el que sens dubte evidència que no estem sent capaços d’aprofitar l’important efecte tractor de la competitivitat, eficàcia i millora de la qualitat de vida que produeix l’ús de les tecnologies.
L’esmentat resultat negatiu del -5,4% pot explicar-se per les polítiques de austeritat i retallada de la despesa que tant les administracions públiques com les empreses privades vénen aplicant els últims anys, i de les que no s’han vist alienes les inversions en Tecnologies de la Informació.
Obsolescència tecnològica del parc instal·lat
En aquest context, el sector representat per AMETIC es mostra preocupat pel llarg període de desinversió de les TI que està produint una important obsolescència tecnològica del parc instal·lat, especialment notable en el cas de les empreses de menor dimensió.
Encara que en alguns sectors d’activitat es comenci a parlar de recuperació, no sembla que això pugui produir-se a curt termini en les Tecnologies de la Informació, ja que com col·lectiu netament subministrador de la resta s’estima que la tornada al creixement no es produirà fins que aquesta no sigui una evidència en els altres sectors que constitueixen la seva base de clients.
L’absència de grans projectes públics que generin tracció sobre el Sector TI contrasta amb el discurs que es transmet des dels poders públics en què es assegura que la recuperació econòmica i financera ha de recolzar-se en les Tecnologies de la Informació com a garantia de productivitat i eficàcia. La realitat mostra una cosa molt diferent, i és que les polítiques de restricció de la despesa afecten tant o més que a la resta de la partida d’inversió pública en Tecnologies, reduint-se en la majoria dels casos fins al punt de només dedicar-se al manteniment dels sistemes existents.
L’àmbit dels consumidors tampoc s’ha vist aliè a aquesta disminució dels seus inversions TI, en aquest cas molt directament a causa del clima d’inestabilitat econòmica i laboral i la consegüent reducció de la renda disponible a les famílies.
En una anàlisi per segments, el treball realitzat per AMETIC també ofereix informació sobre els tres grans blocs en què s’estructuren les solucions TI: Maquinari, Programari i Serveis.
Maquinari
En una línia argumental similar a l’esmentada anteriorment, la desinversió tecnològica de l’àmbit públic i privat ha repercutit en major mesura en el segment del maquinari, que ha vist disminuir el seu volum de facturació a l’estat espanyol, l’any 2013, un 8,3%, fins a situar en els 3.976 milions d’euros.
Si com se citava anteriorment és destacable i preocupant que la xifra de la inversió en TI de 2013 fos equivalent a la de vuit anys, arriba a ser més que alarmant que per al cas del maquinari hàgim de remuntar setze anys enrere-fins al 1997 – per trobar una xifra d’inversió similar al nostre país.
Programari
Llastat pel citat comportament del maquinari, però sense veures afectat en la mateixa profunditat, el segment del Programari va registrar una caiguda de l’1,1%, per situar el seu volum de facturació 2013 en els 2.818.000 d’euros.
Serveis
Entre aquests dos comportaments, la facturació del segment dels Serveis de Tecnologies de la Informació, que acaparen més de la meitat del volum del mercat de les TI a Espanya, va disminuir un 5,5% el 2013, fins a situar la xifra de negoci en els 7.832.000 d’euros. Entre els principals motius d’aquest resultat trobem els ja citats de desinversió que òbviament es traslladen també a l’àmbit dels serveis, però cal afegir en aquest cas la incidència negativa de l’enorme pressió en els preus que pateix aquest segment per part dels clients, tant públics com privats, i que posa en risc bona part de les característiques que fan d’aquest segment una referència de qualitat, així com de generació d’una important base d’ocupació estable i qualificat.
Ocupació
És precisament en aquest context de l’ocupació en el que se centra l’últim dels indicadors analitzats per AMETIC. Així, els resultats mostren una disminució del 0,5% en el nombre d’empleats de les empreses TI que desenvolupen la seva activitat a finals de 2013, situant la xifra global en els 191.000 empleats.
Sobre aquestes dades cal destacar que, encara que de signe negatiu i per tant no poden qualificar-se de satisfactoris i menys encara quan del que es parla és de ocupació, sí evidencien l’important esforç realitzat pel sector de les TI per que aquesta xifra no s’hagi vist afectada en termes equivalents als de la caiguda dels ingressos del sector comentada en apartats anteriors i molt especialment a la produïda en l’àmbit dels serveis, l’activitat es relaciona molt directament amb el volum de personal empleat.
D’altra banda, també és important esmentar que les dades anteriors només fan referència a l’ocupació directe del sector de les Tecnologies de la Informació, és dir, el personal que treballa en el mateix sector, el que segons estimacions pròpies de AMETIC suposa només una quarta part del total de la massa laboral relacionada amb les TI.
- On 30 juny, 2014