Albira Solutions destaca l’empresa Anelair com a cas d’èxit de transformació digital
Segueix aquí l’entrevista en castellà
Cas d’Èxit: Albira Solutions per a Anelair
L’empresa catalana ALBIRA Solutions, destaca l’esforç de transformació digital dut a terme, durant els últims mesos, per l’empresa Anelair, especialitzada en instal·lacions elèctriques i climatització. Per a Miquel Fonolleda, CEO d’ALBIRA Solutions, es tracta “sens dubte, d’un cas d’èxit”.
Anelair, amb seu a Màlaga, proposa solucions, com ells denominen en la seva pàgina web, de “360°. Tota la instal·lació sota control”. Fan instal·lacions a gran escala i ofereixen un servei tot en un: electricitat, protecció contra incendis, climatització i ACS. El treball desenvolupat amb ALBIRA Solutions ha permès millorar la gestió documental i la documentació del treball de camp, mitjançant la transformació digital, en les operacions que duen a terme.
A través d’un programa especialment dissenyat per ALBIRA Solutions, l’empresa instal·ladora pot fer seguiment, en temps real, de tots i cadascun dels projectes en els quals treballa. Això els permet una major i millor coordinació i, sens dubte, situar-se en una posició d’avantatge en el seu sector.
Parlem amb Miquel Fonolleda, CEO d’ALBIRA Solutions, i amb Juan Jesús Martín, director general de Anelair, perquè ens expliquin com han dut a terme aquesta col·laboració empresarial i com ha estat l’experiència de transformació digital en la gestió de processos.
Miquel Fonolleda: “Transformació digital és aprofitar els avantatges de la tecnologia per a reinventar i optimitzar els processos interns d’una organització”
Qué ha representat per a ALBIRA Solutions el treball desenvolupat per a l’empresa Anelair?
Sens dubte, podem definir-ho com un cas d’èxit perquè hem desenvolupat un producte a mida i el resultat és molt bo tant per a nosaltres com per a Anelair. ALBIRA ha sabut donar resposta a totes les necessitats de Anelair.
Quina és l’activitat principal de ALBIRA Solutions?
A ALBIRA Solutions, oferim solucions de programari dissenyades per a impulsar la transformació digital i promoure el creixement empresarial. Les nostres solucions permeten als nostres clients aconseguir una major eficiència operativa i reduir costos. A més, els brindem la capacitat d’automatitzar processos empresarials, la qual cosa els facilita escalar i augmentar les seves vendes. Alhora, milloren l’experiència tant dels seus clients com dels seus empleats, impulsant la satisfacció i la productivitat.
Quines solucions innovadores ofereix Albira Solutions?
Principalment en dos àmbits, en la implementació i configuració de la plataforma Salesforce CRM 360 i en aplicacions i programari personalitzat multiplataforma.
En el primer cas, som partners de Salesforce des de 2019 i ajudem les organitzacions a implementar aquesta plataforma, adaptant-la a les necessitats específiques de cada client. Això implica la configuració de mòduls i funcionalitats, personalització de camps i fluxos de treball, i migració de dades, entre altres aspectes.
Operem amb els principals clouds de Salesforce, incloent-hi Sales Cloud per a la gestió d’equips i processos de vendes, Service Cloud per al servei post-venda i atenció al client, i Màrqueting Cloud per a crear i gestionar campanyes de màrqueting digital.
Quant a les aplicacions multiplataforma, creem programari a mida per a respondre a les necessitats específiques dels nostres clients: aplicacions mòbils, solucions de comerç electrònic, sistemes de gestió empresarial, etc.
Treballem amb les principals eines i frameworks de desenvolupament i amb els principals proveïdors de serveis en el núvol: Microsoft, Google i Amazon.
Quan parlem de transformació digital, a què ens estem referint, exactament?
Ens referim al procés mitjançant el qual una organització adopta tecnologies digitals en totes les àrees del seu negoci per a millorar les seves operacions, serveis i models de negoci.
La transformació digital implica l’ús estratègic de tecnologies digitals, com la computació en el núvol, el big data, la intel·ligència artificial, la Internet de les coses (IoT) i l’automatització. La finalitat és millorar l’eficiència, la productivitat, la presa de decisions i l’experiència del client. Es tracta d’aprofitar els avantatges de la tecnologia digital per a reinventar i optimitzar els processos interns.
Cal tenir en compte, que la transformació digital no es limita únicament a l’adopció de tecnologia, també implica canvis culturals i organitzatius. Requereix una mentalitat i una cultura empresarial que valorin la innovació, l’agilitat i la col·laboració, així com la capacitat d’adaptar-se ràpidament als canvis tecnològics i de mercat.
Quins passos cal donar per a implementar, amb èxit, la transformació digital d’una empresa?
Jo definiria 5 passos imprescindibles. Primer, avaluar la situació de la qual es parteix i definir una visió i estratègia. Nosaltres, en aquest pas, sempre proposem establir indicadors clau de rendiment (KPI) per a mesurar el progrés.
En segon lloc, crearia un equip multidisciplinari amb experiència en tecnologia, estratègia, gestió del canvi i coneixement del negoci.
En tercer lloc, aconsello establir prioritats i treballar amb metodologies àgils. En aquest moment del procés, és important identificar aquelles iniciatives que ens generaran resultats ràpids i visibles.
En quart lloc, és important involucrar i capacitar als empleats i fomentar una cultura digital que valori la innovació, la col·laboració i l’aprenentatge continu.
I, finalment, avaluar i seleccionar les solucions tecnològiques i els proveïdors que millor s’adaptin a les necessitats de l’empresa.
D’altra banda, crec que la participació i el compromís de l’alta direcció també són fonamentals per a l’èxit de la transformació digital en una empresa.
Quins objectius es persegueixen amb la transformació digital?
Els objectius poden variar segons la indústria, la grandària de l’empresa i les necessitats específiques de cada organització. Tot i això, hi ha alguns objectius que són bàsics. Em refereixo a l’optimització dels processos interns de l’empresa, millorar l’experiència amb el client, impulsar la innovació i, sens dubte, promoure millores que facilitin la presa de decisions basada en dades.
També és important fomentar la col·laboració i això s’aconsegueix utilitzant eines i plataformes digitals que permetin la comunicació en temps real.
Cal tenir en compte, que la transformació digital és un procés dinàmic i en constant evolució que requereix una adaptació contínua per a aconseguir els objectius establerts.
Podem parlar de factors de risc associats?
Sí, per descomptat. La transformació digital també pot comportar uns certs factors de risc que és important tenir en compte. La resistència al canvi és un d’ells, així com la falta de coneixements i habilitats digitals.
La falta d’alineació estratègica també pot ser un obstacle. És fonamental que la transformació digital estigui en línia amb la visió i els objectius comercials de l’organització.
La implementació de noves tecnologies digitals pot requerir la integració i la compatibilitat amb sistemes existents en l’empresa. La falta d’interoperabilitat i la complexitat de la integració poden generar dificultats tècniques i retards en la implementació de la transformació digital.
És important tenir en compte que aquests factors de risc no han de descoratjar la transformació digital, sinó que han de ser considerats i gestionats de manera efectiva. La identificació primerenca dels riscos i la implementació de mesures adequades poden ajudar a minimitzar els impactes negatius i garantir una transformació digital reeixida.
Com s’ha desenvolupat el projecte de digitalització amb Anelair?
Vam posar molt d’èmfasi en l’anàlisi inicial dels seus requeriments. Vam crear històries d’usuari que concentressin la descripció de cadascuna de les funcionalitats requerides per Anelair des de la perspectiva de l’usuari i, a partir d’aquí es van definir la solució funcional i tecnològica. Totes les històries d’usuari van ser revisades i aprovades per Anelair abans de començar a desenvolupar la solució.
Per a la implementació vam triar la plataforma PowerApps de Microsoft per la seva senzillesa i versatilitat. A més, Anelair ja era usuària de Microsoft Office 365, i això va facilitar l’adopció d’aquesta tecnologia.
El desenvolupament es va realitzar mitjançant la metodologia àgil Scrum que es basa en cicles de desenvolupament curts i, aquí també, es va requereix la validació del client al final de cada cicle.
No cal dir que la disponibilitat del client durant tot procés és clau i en el cas de Anelair va ser absoluta.
Juan Jesús Martín: “Volíem ser més eficients i productius i eliminar processos manuals sotmesos a errors, pèrdues i duplicitats”
Juan Jesús Martín, quin era el problema amb el qual us enfrontàveu?
Fonamentalment, el control i seguiment dels projectes que desenvolupem. La nostra empresa realitza instal·lacions de climatització, electricitat i contra incendis. Cada obra, cada instal·lació, precisa d’un procés, d’unes fases molt concretes i flexibles, ja que el client pot exigir-nos, en qualsevol moment, canvis respecte la idea inicial. Tots aquests paràmetre, fins ara, s’han controlat amb paper, a mà. S’han documentat a mà tant les visites d’obres com la posada en marxa d’un projecte. També hem digitalitzat arxius en pdf plans, que es documentaven a través de tauleta amb entrada de llapis digital, però amb format d’escriptura manual.
Aquest sistema de treball derivava en problemes d’organització importants a més de la mala imatge que dones al client.
En ple segle XXI, lliurar un paper escrit amb “bolígraf Bic”, per molt bé que hagis fet el teu treball, per molt bons que siguin els teus protocols, no deixa de grinyolar una miqueta.
Quins objectius es va plantejar Anelair quant a la digitalització de processos?
La idea era la de ser més eficients i productius, eliminant processos manuals sotmesos a errors, extraviaments i duplicitats.
El repte proposat a Albira Solutions, va ser el desenvolupament d’un programari que ens permetés realitzar totes les actes, tant de seguiment d’obres com de posada en marxa, de manera 100% digital. Volíem tenir accés permanent i immediat a totes les actes ja fos per consultar o per editar. Volíem un control i seguiment àgil i eficaç de tots els projectes en curs.
Ara, en temps real, en el mateix moment de finalitzar una reunió amb el client, podem lliurar-li la concreció de tots els acords. Això et deixa en molt bona posició, és una cosa diferencial que el client valora.
Segurament no és gens fàcil disposar d’un producte que s’ajusti plenament a les teves necessitats, no?
Nosaltres portem molt, molt de temps, treballant en transformació digital. Fa 20 anys fèiem coses que no eren molt normals en una empresa com la nostra, una empresa petita, de 50 persones, de Màlaga. Teníem sistemes com de la NASA. Destacàvem. Però en tot aquest temps, el programa que hem desenvolupat ara se’ns havia quedat fora.
Hem estat un any estudiat diferents solucions del mercat i no és fàcil, gens fàcil. Unes solucions ens resultaven útils en uns aspectes, però no en uns altres. Tu tens una manera de treballar determinada i vols que es compleixin tots els teus propòsits. Al final, es vam decidir per desenvolupar una aplicació pròpia i amb l’ajuda de Albira hem aconseguit un producte que respon plenament a les nostres necessitats.
Ara tenim un major control sobre l’evolució i estat dels projectes “a cop de clic”. Som més àgils i eficaços, en cap cas hi ha “pèrdues”. Disposem d’informació actualitzada en temps real, centralitzada, de fàcil accés i això, per descomptat, facilita la presa de decisions.
Qui ha liderat la transformació digital a l’empresa? La direcció ha estat transversal o l’ha liderat un departament en concret?
En el nostre cas, el projecte ha estat liderat per la Direcció. En el transcurs han col·laborat estretament els departaments implicats -directors d’obra i oficials de posada en marxa-, però sota la tutela de la Direcció que ha desenvolupat, al costat de Albira, tot el projecte. Si un projecte com aquest no el lidera la Direcció, hi ha moltes possibilitats que no surti bé.
El procés no és senzill, almenys per a una empresa com la nostra, 6 milions de facturació i 50 treballadors, organitzacions més grans ho tindran més fàcil, però no en el nostre cas. Necessites d’una persona que pugui actuar a “vista d’ocell”, que conegui transversalment tota l’organització.
Com han respost els treballadors a aquest canvi?
Molt bé. Ara mateix estem en procés d’implementació i el resultat, en aquelles fases en les quals ja està en marxa, és molt bo. Canviar una dinàmica de treball no és fàcil, tot el contrari. Però hem aconseguit un producte molt intuïtiu, molt senzill, molt lògic. Fins i tot sense formació prèvia, és fàcil. Aquest és el mèrit d’aquest projecte, un dels seus èxits.
Creuen que podran rendibilitzar el retorn de la inversió realitzada?
És cert que a nivell de retorn no és un projecte que busqui reducció de costos. Cerca una millora en l’eficiència, el control i la presa de decisions.
En aquest sentit, la reducció de costos se circumscriu a unes quantes hores de treball i l’estalvi de paper. No és molt significatiu, però si ho és quant a un major control de les obres i del compliment de protocols.
Recomanaria a altres empreses aquest pas cap a la transformació digital?
Sempre. A Anelair portem 20 anys en un procés de transformació digital continu. Comptem amb informació de gestió molt avançada que ens és de gran ajuda. Tot canvi que millori els processos, que permeti major eficàcia i eficiència i millori el seguiment i control per a optimitzar la presa de decisions, és més que necessari.
Quina ha estat la seva experiència col·laborant amb Albira Solutions i quin l’element diferenciador?
L’experiència ha estat immillorable. Es va iniciar la col·laboració una mica per casualitat. Teníem al cap un projecte que Albira ens va oferir desenvolupar en un entorn de Microsoft.
Aquestes apostes amb desenvolupadors que no coneixes prèviament són arriscades, però el resultat ha estat fantàstic.
Durant el procés, tot el personal amb el qual hem tingut contacte han mantingut permanentment una actitud positiva i proactiva, escoltant i entenent les nostres necessitats, aportant solucions als imprevistos que anaven sorgint, i ajudant-nos tothora en les fases de disseny, desenvolupament i implementació.
Hem estat en molt bones mans, amb reunions de treball molt productives amb persones molt bolcades amb el nostre projecte.
Com a element diferenciador d’Albira destacaria l’atenció, l’interès que despleguen a entendre’t i adaptar les idees preconcebudes en desenvolupaments òptims per al projecte. Empatia, adaptació, suggeriments, solucions alternatives i un acompanyament constant en el procés fins que l’esbós inicial es converteix en un èxit.
- On 7 juny, 2023