3 de desembre – Oportunitats i limitacions de les dades obertes
– Divendres, 3 de desembre de 2021
– De 9:30 h a 11:30 h
– En línia
– INSCRIPCIONS
Oportunitats i limitacions de les dades obertes i les tècniques semàntiques. El cas de Catalunya.
Les estratègies d’especialització intel·ligent són agendes dinàmiques de transformació econòmica i social basades en la investigació i la innovació i articulades mitjançant processos de descoberta d’oportunitats. Mitjançant aquests processos, governs, empreses, agents de recerca i innovació i organitzacions i associacions de la societat civil col·laboren per identificar reptes i àrees d’actuació prioritàries i, en aquest marc, dissenyar i implementar programes, accions i projectes que puguin contribuir a transformar el sistema.
En aquest nou paradigma de recerca i innovació, és fonamental dotar de sistemes i eines de seguiment per mapejar i entendre la contribució de les polítiques i projectes de recerca i innovació a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i generar nous patrons d’especialització i noves trajectòries per al desenvolupament econòmic.
És en aquest context, que l’any 2018 la Generalitat de Catalunya va posar en marxa una nova línia de treball per explorar el potencial de les dades obertes integrades, l’anàlisi semàntica i la visualització de dades amb l’objectiu de desenvolupar:
- Noves eines de visualització que poden permetre una millor comprensió de la dinàmica de col·laboració tant entre les parts interessades com les àrees de coneixement; l’aparició de nous patrons d’especialització; i la contribució de la recerca i la innovació als reptes de la societat.
- Nous sistemes de classificació per delimitar els àmbits d’interès (com la bioeconomia circular, la intel·ligència artificial, la salut de la dona i els ODS) i comprendre els seus patrons d’especialització.
Els ponents i les ponents (responsables de la política, investigadors, analistes polítics i científics de dades) presentaran i debatran l’enfocament de Catalunya per al seguiment de l’especialització intel·ligent, metodologies per supervisar i donar suport a l’S3 orientat als reptes, i qüestions obertes i possibles vies a seguir.
Programa
09:30 h Benvinguda i presentació de la sessió. Matilde Villarroya, secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Generalitat de Catalunya
09:40 h L’enfocament de Catalunya en el seguiment de l’especialització intel·ligent. Tatiana Fernández, responsable de Promoció Econòmica, Generalitat de Catalunya
10:00 h Ponent: Ismael Ràfols, investigador sènior, Centre d’Estudis de Ciència i Tecnologia, Universitat de Leiden
10:15 h Metodologies de seguiment i suport orientat a reptes S3. Nicolau Duran, Data Scientist, SIRIS Academic
10:35 h Problemes oberts i possibles vies a seguir. Enric Fuster, director de consultoria, i Francesco Massucci, cap de R+D, SIRIS Academic
10:45 h Ponent: Sandra Planes Satorra, analista de polítiques, Direcció de Ciència, Tecnologia i Innovació, OCDE
11:00 h Conclusió i discussió oberta moderada per Elisabetta Marinelli, analista de polítiques, Policy Research Interface-pr-i
11:25 h Tancament
11:30 h Final
- On 22 novembre, 2021