La 23a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica visualitza el talent de les dones TIC del país
La Nit dóna el tret de sortida al calendari de grans activitats del sector a Barcelona, reunint un miler de persones a l’Auditori només uns dies abans del Mobile World Congress.
El president del Parlament, Roger Torrent, fa un paral·lelisme entre el sector de les TIC i la política pel seu caràcter omnipresent a les nostres vides, i recomana “perseverança i saber llegir el context” com a recepta vàlida per a tots dos mons
Un miler professionals i representants d’empreses, administració, entitats i institucions del món de les telecomunicacions i la informàtica es donaven cita ahir al vespre a l’Auditori de Barcelona. L’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) tornaven a organitzar conjuntament la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, que en aquesta 23a edició va voler posar en valor el talent de les dones en un sector majoritàriament masculí.
La cerimònia va estar presidida per Roger Torrent, president del Parlament, acompanyat, entre d’altres autoritats, per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i pels secretaris de Telecomunicacions i Universitats del Govern, Jordi Puigneró i Arcadi Navarro.
Durant el seu discurs de cloenda –i després del lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing i del Premi d’Honor de la Nit, el president del Parlament va voler fer una comparativa entre el món de la política i el de la tecnologia, ambdós omnipresents a les nostres vides: “Desentendre’s de la política és com desentendre’s de les innovacions tecnològiques. En ambdós casos, significa desentendre’s de la realitat que ens envolta”, afirmava; alhora que llençava un consell: “Perseverança i saber llegir el context, una recepta vàlida tant per als projectes del vostre sector com per als projectes polítics de país”.
La inauguració oficial va ser a càrrec de Pedro Linares, president de Telecos.cat, i Eduard Martin, degà del COEINF. Linares va reivindicar la necessitat de promoure vocacions TIC entre els més joves pel dèficit de professionals que pateix el sector, i advertia del perill que suposo perdre’n el talent de les dones. Martin, de la seva banda, es referia a l’èxit que suposa per al país la posada en marxa de l’Associació de Professionals TIC de Catalunya, alhora que demanava seguir sumant esforços perquè les TIC continuïn sent-ne un sector estratègic. El mateix Martin donava pas al secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Govern, Jordi Puigneró, responsable de la benvinguda institucional. Durant el seu discurs, Puigneró també posava l’accent en la importància d’incorporar molt més talent femení en un sector amb només un 10-20% de dones treballant-hi. El secretari TIC del govern també va voler referir-se a una de les apostes més recents que permetrà reforçar encara més la capitalitat mundial del mòbil que ostenta Barcelona: el projecte 5G impulsat conjuntament amb l’Ajuntament de la ciutat, la Mobile World Capital, la Fundació i2cat, la UPC, el CTTC i les principals empreses del sector.
A continuació, Kristof Van de Reck, responsable a Europa d’una de les blockchains amb major capitalització de mercat (la Nem.io Foundation), pronunciava la conferència inaugural. Van de Reck va descobrir als assistents com serà el món sense intermediaris, un món on –gràcies a la tecnologia blockchain- serem capaços d’enregistrar fets i intercanviar actius digitals de forma immutable sense la necessitat d’un tercer de confiança, ajudant-nos a optimitzar sistemes i desintermediar processos.
Premis de la NIT
La cerimònia de lliurament de premis arrencava just després, amb la participació, entre d’altres, de la presidenta de la Diputació de Barcelona, els secretaris de Telecomunicacions i Universitats del Govern, el diputat de la Diputació de Tarragona (i alcalde de Salou), Pere Granados, així com de la Comissionada de Tecnologia de l’Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria (tota la informació aquí).
Un jurat format per professionals i autoritats de reconegut prestigi ha decidit atorgar la màxima distinció a Pilar Conesa, fundadora i CEO d’Anteverti, empresa que assessora a directius i organitzacions en l’adaptació a nous entorns, innovant i fent ús de les noves tecnologies.
Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada
Reconeix la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l’Electrònica, les TIC o l’Audiovisual. Ha estat atorgat ex aequo a Anna Ripoll, catedràtica de la UAB (i exrectora) i presidenta de l’Associació Bioinformatics Barcelona (BIB), i a Andreu Veà, pioner d’Internet i emprenedor.
Premi Alan Turing al CIO de l’Any
Ha destacat la tasca professional de Miguel Ángel Iglesias, CIO/ Digital Transformation Leader de Volkswagen Group España Distribución (VGED), amb més de 20 anys d’experiència encapçalant departaments TI.
Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria
Ha estat per a Mònica Roca, enginyera de Telecomunicació amb més de 20 anys d’experiència en el camp espacial. Roca és cofundadora, directora general i directora de R+D d’isardSAT Group.
Premi Alan Turing al Compromís Social
Ha reconegut a la doctora en Telecomunicacions Eva Vidal, per la seva intensa feina a l’hora d’ incorporar el concepte de sostenibilitat a l’àrea TIC. Directora del Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC des del 2012, també és responsable del Programa d’Igualtat a l’ETSETB i pertany al grup de treball +NoiesTIC del mateix centre.
GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ (autor fotos: Diego Muñoz)
- On 23 febrer, 2018