22 de setembre – La final de l’SmartCatalonia Challenge de Mobilitat se celebrarà a l’International Mobility Congress (IMC)
– Dimecres, 22 de setembre de 2021
– de 10:00 h a 12:00 h
– En el marc de International Mobility Congress (IMC21) que se celebrarà a Sitges els dies 21 i 22 de setembre
– Es podrà seguir en directe des del canal de YouTube del departament de Polítiques Digitals
Els finalistes exposaran els seus projectes davant d’un jurat el 22 de setembre, en un acte en el marc de l’IMC que també es podrà seguir telemàticament
L’SmartCatalonia Challenge és el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori en el marc de l’estratègia SmartCatalonia per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país.
Actualment hi ha oberta la 9a edició de l’SmartCatalonia Challenge que amb la Direcció General de Transports i Mobilitat (DGTM) planteja 5 reptes reals detectats en l’ecosistema del transport públic per carretera susceptibles de ser resolts mitjançant solucions innovadores basades en les TIC. S’han presentat un total de 39 propostes, elaborades per 31 entitats diferents, i d’aquestes se’n preseleccionen les deu millors que seran les que competiran en directe a la final del dia 22 de setembre en el marc de l’International Mobility Congress que se celebra a Sitges. L’acte es podrà seguir també de forma telemàtica a través del canal de YouTube de la Secretaria de Polítiques Digitals.
La dotació dels premis per a les tres propostes guanyadores és de 20.000 € (15.000, 3.000 i 2.000 € respectivament). La solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot amb la DGTM.
Cinc reptes
Durant uns mesos els participants han pogut presentar solucions TIC innovadores, viables, adaptades i adequades als 5 reptes que ha plantejat la competició que són els següents:
Repte 1: Millora en els sistemes de recull i d’accés a la informació del servei. L’objectiu d’aquest repte és trobar una solució capaç de millorar l’accés per part de l’usuari final a les dades estàtiques i dinàmiques del transport públic per carretera, així com incrementar la informació en temps real i optimitzar la comunicació d’aquestes dades tant a les operadores com als usuaris finals.
Repte 2: Optimització del servei per a persones amb discapacitat. L’objectiu d’aquest repte és trobar una solució tecnològica que millori l’accés adaptat a la informació del servei, l’accessibilitat als vehicles i a l’experiència de tots els usuaris per facilitar l’accés i la inclusió de tota la ciutadania en els seus serveis.
Repte 3: Pagament digitalitzat. L’objectiu d’aquest repte és digitalitzar el sistema de pagament del bitllet senzill del transport públic per carretera mitjançant una solució capaç d’oferir una alternativa al pagament en efectiu per als usuaris, especialment els ocasionals.
Repte 4: Servei a les zones amb menys densitat demogràfica. En aquest repte l’objectiu és trobar una solució innovadora que afavoreixi la mobilitat sostenible en aquelles zones on el transport públic per carretera presenta més mancances de cobertura i freqüència de pas, preferiblement incorporant noves funcionalitats com el pagament virtual o la personalització del servei.
Repte 5: Prevenció de l’assetjament sexual al transport públic per carretera. Amb l’objectiu de prevenir, disminuir i combatre els casos d’assetjament sexual en el transport públic cerquem una solució innovadora capaç de millorar la seguretat de les usuàries. Segons l’Enquesta sobre l’assetjament sexual al transport públic (EASTP) 2020 a l’àmbit territorial del Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona (SIMMB) un 50% de les usuàries han patit en algun moment assetjament sexual al transport públic.
- On 10 agost, 2021