Presentació de la vuitena edició del Baròmetre 2016
El passat dijous 14 de juliol el CTecno va presentar els resultats del Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya 2016. Dos-cents cinquanta professionals i representants del sector TIC català van assistir a la presentació de la vuitena edició del Baròmetre a l’hotel Barcelona Center en un acte presentat pel periodista Pere Mas.
Jordi William Carnes, President del CTecno, va pronunciar les paraules de benvinguda fent incís en la ràpida transformació digital i reflexionant sobre el posicionament de la ciutat comtal com a referent tecnològic.
Jordi Puigneró, Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, va referir-se al Baròmetre com un “instrument molt important pel sector tecnològic català, ja que les dades ens ajuden a saber com està el sector i a prendre decisions”. El secretari va recordar també que el gran repte és convertir les TIC i la societat digital en oportunitats per les PIMES catalanes.
Paco Rodríguez, Gerent de l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona, va explicar que l’IMI ha creat una comissió de transformació digital per facilitar dins les administracions els processos d’estratègia TIC. “Cal continuar generant entorns de transformació digital i desenvolupant idees de negoci perquè l’activitat del sector segueixi augmentant”, va afegir.
La conferència central, titulada “Supremacia quàntica. Tecnologia que canviarà el món”, va anar a càrrec del Dr. José Ignacio Latorre, Catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de Barcelona i del Center for Quantum Technologies de Singapore. Latorre va presentar la segona revolució quàntica assegurant que estem enfront d’un canvi disruptiu que implica noves tecnologies. “La mecànica quàntica és una de les catedrals de la intel·ligència humana, i els empresaris n’haurien de tenir coneixements per tenir informació fidedigna del que està passant”, va explicar. El científic va anunciar que amb un ordinador quàntic tot el contingut del núvol és vulnerable, però la criptografia quàntica, basada en la natura i totalment certificable, proveeix la seguretat necessària. “En qüestió de computació quàntica Europa ha fet un gran salt qualitatiu amb el Quantum Manifesto, i a Catalunya tenim una situació excel·lent en matèria quàntica”, va sentenciar. Latorre va concloure que la relació entre empresaris i científics ha de ser més natural i freqüent, i que cal dur a terme accions realistes, com per exemple, entrar en el mercat dels làsers i sensors.
A continuació va projectar-se el vídeo amb el recull de resultats i entrevistes del Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya 2016, edició que enguany s’ha realitzat per la consultoria tecnològica NAE. L’estudi de referència TIC arriba a la seva vuitena edició amb un rècord en l’abast de la seva mostra. Han participat més de 1.000 empreses, s’han entrevistat 27 líders d’opinió i s’han realitzat 5 focus groups en què s’ha dialogat sobre l’oferta, la demanada, la formació i l’emprenedoria.
A banda d’indicadors tan positius com la millora de la valoració de l’oferta tecnològica (que passa d’un 6,4 al 6,7), l’edició d’enguany ha detectat una diferència de percepcions entre oferta i demanda. Per altra banda, creix el nombre d’empreses tecnològiques (12.746), augmenta la facturació en el 62% d’elles, el 50% de les empreses augmenta el nombre d’empleats i pugen els salaris en el sector tecnològic català. Pel que fa als reptes, les TIC catalanes han de promoure la col·laboració, potenciar els equips multidisciplinaris, impulsar els graus mixtes i incentivar al formació transversal des de la primària.
Posteriorment va tenir lloc una taula rodona moderada per Pere Mas i amb la participació de representants dels líders d’opinió entrevistats. Joana Amat, co-directora General d’Amat Immobiliaris, va explicar que a la demanda li costa trobar l’oferta adequada a les seves necessitats i, sovint, la solució és auto proveir-se. Gina Tost, co-fundadora & CEO de Geenapp, va afirmar que hi ha una gran desconnexió entre els que uns oferten i els altres demanden. Joan Parra, Director General de Leitat, va argumentar que les regles del joc han canviat moltíssim i en conseqüència les demandes cada vegada seran més sofisticades, i per l’oferta serà més difícil anticipar-se.
Com a cloenda institucional, el President del CTecno va reforçar la necessitat que el teixit empresarial col·labori conjuntament treballant en xarxa, i va manifestar la voluntat del CTecno d’esdevenir el punt de referència del sector tecnològic a Catalunya.
Font de la informació:
- On 15 juliol, 2016