Indústria 4.0: el futur del progrés industrial català
En un acte celebrat a la seu del Col·legi, diversos experts van analitzar la indústria 4.0, presentada per Jordi Ayza, professor de TecnoCampus Mataró, com a un conjunt de coneixements i creences, resultat dels avenços científics i tecnològics, que han donat capacitat de procés i de intercomunicació a les coses.
Pere Girbau, conseller delegat de Girbau Grup i president de CEQUIP, va assegurar que la indústria 4.0 és alhora un repte i una amenaça per a les indústries. I és que pot permetre situar-les en una posició capdavantera en el mercat, però les pot deixar fora de joc si no actualitzen els seus sistemes de producció. Els fabricants han d’entendre que les noves tecnologies impacten en l’organització i cal que al llarg de tot el cicle de vida del producte tots els departaments implicats treballin coordinadament amb clients i socis tecnològics.
Catalunya, amb talent digital
Catalunya és un país amb prou talent per desenvolupar i aplicar la indústria 4.0, segons Josep Lluís Checa, comissionat per al desenvolupament digital de LEITAT, que va assegurar que la indústria 4.0 permet la democratització del desenvolupament i proporciona oportunitats de diferenciació i d’optimització. Una baixa inversió permet a una pime saltar al món.Carles Cosials, d’Integral PLM Experts, va afirmar que el producte ha de tenir un programari que el faci intel·ligent. La realitat tecnològica canvia molt ràpidament i això obliga a plantejar nous models de negoci de forma constant. L’aplicació intel·ligent d’eines i metodologies proporciona la diferència competitiva a l’empresa.
Aquest fet fa molt necessari el paper dels centres tecnològics. Segons Joan Guasch, coordinador de la comunitat RIS3CAT d’EURECAT, una societat que vulgui estar a dalt de tot de l’economia necessita un teixit industrial productiu i manufacturer fort. “La fabricació avançada —va dir— significa millora i desenvolupament perquè els processos industrials siguin més sostenibles i més eficients”.
L’Anella Industrial 4.0
L’estratègia SmartCAT de la Generalitat promou l’aplicació d’aquestes tecnologies al món industrial català per tal que avanci cap a un model d’empresa més connectada.Daniel Marco, Director d’IDIGITAL i SmartCat, es va referir a les iniciatives com l’IoT World Congress i l’anella industrial 4.0, promoguts des d’I2Cat i EURECAT per mirar d’integrar les cultures dels mons TIC i Internet i el món industrial. “El 2016 és l’any clau per a aquesta integració”, va dir.
Per Joan Miquel Hernández, cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de DG Industria, l’anella industrial 4.0 és l’emblema de l’estratègia de la Generalitat, que inclou la difusió del coneixement, la formació de professionals, la creació de xarxes, plataformes i clústers, i l’esforç de col·laboració entre conselleries i departaments. Fins al 2020 està previst invertir 100 M€ en la creació de nuclis d’innovació tecnològica i comunitats RIS3CAT.
Autors: Jordi Ayza, professor de TecnoCampus-Mataró, a l’esquerra i
Jordi Raubert, membre de la junta d’ASEITEC
Article publicat a la revista Tecknos febrer2016
- On 1 febrer, 2016